6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 23:15
No menu items!

Nicolescu: Rog companiile să elimine lobby-ul făcut la Bruxelles pentru scumpirea gazului

spot_img

Guvernul încearcă să renunțe la calendarul de liberalizare stabilit în 2012

razvan_nicolescu

Unele companii energetice din România fac lobby la Bruxelles pentru a crește prețul gazelor plătite de populație, a declarat Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Energie.

Nicolescu a condus luni o delegație guvernamentală care s-a întâlnit la Bruxelles cu oficiali ai Comisiei Europene, din Direcția Generală Energie și Direcția Generală Întreprinderi și Industrie.

Subiectul discuțiilor a vizat dezvoltarea pieței gazelor naturale din România în contextul procedurii de infringement demarate de către Direcția Generală Întreprinderi și Industrie, cu privire la dreptul consumatorului casnic din România de a primi gaze produse în România, precum și al dezbaterii publice lansate de către Departamentul pentru Energie referitoare la prețurile plătite de populație și al intenției Guvernului de a amâna calendarul de liberalizare a gazului natural pentru populație.

”Am avut o discuție constructivă și încurajatoare. Mă bucur că s-a prelungit termenul de răspuns la avizul motivat. Avem argumente juridice, economice și sociale pentru a ne susține punctele de vedere și sunt absolut convins că vom reuși să facem ceea ce ne propunem. Rog companiile din domeniul energetic, care au interese în creșterea prețului gazului natural plătit de populație să-și reducă sau chiar să elimine acțiunile de lobby la Bruxelles, pentru că avem și argumente de natură juridică, economică și socială pentru a câștiga cauza consumatorilor casnici. Decât să cheltuiască banii pe acțiuni de lobby ce nu vor da rezultate, mai bine ar folosi acești bani pentru a face mai multe investiții, pentru a le da mai multe dividende acționarilor, sau pentru a le mări salariile propriilor angajați”

Răzvan Nicolescu

La 1 septembrie, Nicolescu, a declarat că va propune autorităților de la Bruxelles ca prețul gazelor interne pentru populație să nu mai crească până la 1 iulie 2016, iar perioada de liberalizare să se prelungească până la 1 iulie 2021, față de 31 decembrie 2018, cum prevede calendarul aflat în prezent în vigoare.

România aduce ca argumente nivelul de trai al populației și situația din alte state membre ale UE.

Potrivit calendarului de liberalizare asumat de România în 2012 cu FMI și Comisia Europeană, prețul gazelor pentru populație ar fi trebuit să se majoreze cu 3%, la 1 octombrie 2014. Prețul pentru consumatorii casnici ar fi urmat să fie complet liberalizat la 31 decembrie 2018.

În ultimii ani, cei mai vocali adepți ai creșterii prețurilor au fost societățile de distribuție Gaz de France și E.On.

 V.B.