4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 17:28
No menu items!

Nicolescu: Le-am propus celor de la KazMunayGas să construiască un combinat chimic în Dobrogea

spot_img

Operaționalizarea fondului de investiții depinde de tranzacția cu pachetul minoritar de acțiuni

rafinarie combinat

Guvernul a propus companiei KazMunayGas, care deţine Rompetrol, să construiască în Dobrogea un combinat chimic cu bani din miliardul de dolari promis de compania kazahă, a declarat miercuri ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, citat de Mediafax.

“Una din sugestiile statului român făcute celor de la Rompetrol pentru o posibilă investiţie, utilizînd acel miliard de dolari, vizează construirea unui combinat chimic nou în zona Dobrogea. Nu este o decizie luată încă. Pe lângă combinat, am mai propus investirea unor sume din acest fond în depozite de gaze. Ei ne-au propus achiziţionarea de benzinării deja construite, dar nu am acceptat şi nu vom accepta niciodată aşa ceva. Putem vorbi eventual de noi benzinării”, a afirmat Nicolescu, într-o conferinţă organizată în București.

Potrivit unui memorandum încheiat între Guvern şi KazMunayGas (KMG), cele două părţi vor înfiinţa un fond deţinut în proporţie de 80% de companie şi 20% de statul român, prin care vor fi efectuate investiţii de circa 1 miliard de dolari, pe o perioadă de şapte ani.

Memorandumul prevede ca Grupul Rompetrol, deținut de KMG, să plătească 200 de milioane de dolari pentru pachetul de 26,69% din acțiunile Rompetrol Rafinare și să finanțeze un fond de investiții.

Guvernul a decis că pachetul de 26,69% va fi vândut prin licitație, potrivit hotărârii de guvern care aprobă Memorandumul de înțelegere dintre statul român și The Rompetrol Group (TRG), contestată politic de opoziție și de președintele Traian Băsescu.

În prezent, TRG are 45,85% din acțiuni, iar statul român, prin Ministerul Economiei – 44,69%. În Memorandum este prevăzută înfiinţarea unui fond de investiţii româno-kazah, ale cărui proiecte ar trebui să ajungă la o valoare de 1 miliard de dolari în următorii şapte ani.

Statul român deține această participaţie în contul unei creanţe de 688 de milioane de dolari pe care o avea de recuperat de la Rompetrol, înainte de vânzarea companiei către KazMunaiGas. Statul și TRG s-au judecat în instanțe mai mulți ani pentru a stabili valoarea și cuantumul pentru operațiunea de răscumpărare a acțiunilor.

Pentru a evita o decizie defavorabilă a instanțelor, foarte probabilă, Guvernul a decis să rezolve acest caz prin negociere directă cu statul kazah, fapt care a declanșat un nou conflict politic intern, Administrația Prezidențială susținând ideea prețului maximal.

Fondul de investiții urmează să aibă o capitalizare inițială de 180 de milioane de dolari și va funcționa timp de șapte ani ca un fond de investiții clasic. TRG va fi acționar majoritar cu 80%, iar statul român cu 20%, partea de capital corespunzătoare contribuției statului urmând a fi plătită de Rompetrol. Deciziile vor fi luate de un consiliu de administrație și de acționari.