Alte fapte ale fostei conduceri se află în investigarea parchetului General
Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energiea transmis, luni, Direcției Naționale Anticorupție raportul Corpului de Control al ministrului cu privire la activitatea Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN) și contractele privind procesarea de cărbune energetic din perioada 2009 – 2013, potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Energie.
Prejudiciul înregistrat de RAAN în urma denunțării acestor contracte este de peste 7 milioane euro, conform concluziilor raportului Corpului de Control.
”Ceea ce s-a întâmplat la RAAN, de-a lungul timpului, depășește orice imaginație. Am speranța ca DNA să înceapă o analiză a datelor pe care le-a transmis astăzi. Creșterea performanței companiilor de stat și stoparea furturilor din aceste companii rămâne o prioritate pentru mine în lunile care urmează”
Răzvan Nicolescu
În luna iulie, Nicolescu a decis trimiterea către Parchetul general a altor două rapoarte referitoare la RAAN.
Acestea vizează contractarea, derularea şi facturarea lucrărilor de investiţii la instalaţia de evacuare în şlam dens a Sucursalei Romag Termo a RAAN şi, respectiv, derularea unor contracte de furnizare şi procesare a cărbunelui energetic, precum şi vânzarea-cumpărarea energiei electrice în cadrul Regiei.
RAAN se află în insolvență din septembrie 2013. La momentul intrării în insolvență, nivelul total al datoriilor era de 680 de milioane de lei. Până în aprilie 2014, s-au mai acumulat datorii suplimentare de 70 de milioane de lei la o cifră de afaceri anuală de 400 de milioane de lei.
Compania este vitală pentru sectorul energetic românesc, producând apa grea necesară reactoarelor de la Cernavodă. De asemenea, compania manevrează în procesul de producţie hidrogen suflurat, un gaz foarte otrăvitor. Nicolescu l-a demis, la mijlocul lunii aprilie a acestui an, pe fostul administrator special al RAAN, Dănuț Andrușcă, numindu-l în locul său pe Viorel Marian.
S.Z.