4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 12:46
No menu items!

Nicolae Ciucă: „Orice afacere românească a devenit o lecţie de supravieţuire economică”

spot_img

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, la evenimentul „Forumul Capitalului Românesc”, organizat de Intact Media Group, că, în peroada pandemiei, orice afacere românească a devenit o lecţie de supravieţuire economică. Însă, a spus premierul, există o speranţă de redresare. „Cu certitudine, nu vom încurca, ci vom face tot ceea ce este posibil pentru a putea îmbunătăţi atât cadrul legislativ, cât şi dialogul cu mediul de afaceri”, a spus şeful Executivului.

Ştiu că antreprenorii au trecut prin doi ani grei, COVID-19 a fost o încercare în urma căreia mulţi oameni de afaceri au suferit enorm, unii plătind preţul falimentului„, a spus premierul. El a precizat că orice afacere românească a devenit o lecţie de supravieţuire economică.

Nicolae Ciucă a mai spus că există o speranţă de redresare. „Cu certitudine, nu vom încurca, ci vom face tot ceea ce este posibil pentru a putea îmbunătăţi atât cadrul legislativ, cât şi dialogul cu mediul de afaceri, pentru că am convingerea că împreună putem găsi soluţii şi să reglementăm domeniul„, a adăugat premierul.

Potrivit prim-ministrului, anul trecut, cinci dintre companiile care au raportat profituri sunt companii cu capital românesc: Pavăl Holding 3,33 miliarde lei, Dedeman 1,45 miliarde lei, Hidroelectrica 1,45 miliarde lei, OMV Petrom 1,38 miliarde lei, Romgaz 1,2 miliarde lei. 

„Sperăm ca acest trend să se dezvolte şi în 2021, România făcând tot ceea ce se poate să recupereze scăderea generată de pandemie şi să aibă o performanţă bună între economiile similare din Europa Centrală şi de Est„, a adăugat el. 

Premierul Nicolae Ciucă a spus că în raportul COFAS, România se află pe locul 4 din 12, în topul ţărilor din Europa centrală, în anul 2022, având 56 de companii în rândul celor mai mari jucători regionali, cu o cifră de afaceri de 63,4 miliarde euro.

Potrivit şefului Executivului, în anul 2021 serviciile şi-au revenit, industria a avut o evoluţie pozitivă, iar pe partea cererii, pe lângă consumul privat, notabile sunt investiţiile care au înregistrat o dinamică foarte bună în primele trei trimestre, susţinute fiind şi de stat.

„Sectorul industrial nu a revenit încă la nivelul de dinainte de pandemie, iar perspectivele continuă să fie incerte. Se preconizează că întreruperile lanţului de aprovizionare vor continua, afectând astfel producţia. Şi aici reamintesc criza semiconductorilor, care se pare că nu se va încheia curând. Inflaţia generată de creşterea costurilor la materiile prime şi energie ne preocupă şi au fost adoptate deja măsuri pentru a sprijini pe termen scurt companiile. Aici mă refer la Legea numărul 259 din 29 octombrie anul acesta, care include şi schema de sprijin pentru IMM-uri, microîntreprinderi, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale”, a mai spus premierul.

Nicolae Ciucă a mai afirmat că România este „pe locul 15 în Europa la „ease of doing businesses” şi pe locul 19 în ceea ce priveşte uşurinţa cu care îţi poţi deschide o afacere”.

„Este evident că mai avem de lucrat aici şi trebuie să se schimbe lucrurile”, a conchis premierul Ciucă. 

Raluca Dan