-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 6:55
No menu items!

Nicolae Ciucă cere urgent măsuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilităţi

spot_img

Premierul Nicolae Ciucă a cerut, vineri, ministrului Justiţiei să finalizeze analiza pe un proiect de lege privind măsurile de ocrotire pentru persoanele cu dizabilităţi, intelectuale şi psiho-sociale, pentru ca proiectul să fie adoptat cât mai repede de Executiv.

”Am dorit să avem această şedinţă pentru că am considerat necesar ca, după ce parcurgem agenda de astăzi, să putem discuta despre alte trei subiecte pe care le consider importante. Unul dintre subiecte este legat de semnificaţia zilei de astăzi. Astăzi este Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, o zi consacrată încă din 1992, de către ONU, pentru atragerea atenţiei asupra drepturilor acestor persoane şi nevoii de incluziune şi echitate”, a spus Ciucă, în şedinţa de Guvern.

El a arătat că, la nivel guvernamental, există un proiect de lege care este în analiză la Ministerul Justiţiei, privind măsuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilităţi, intelectuale şi psiho-sociale.

”Aş dori ca în perioada următoare să venim cu el la aprobare în şedinţa de Guvern, să avem legea cât mai curând aprobată. Sunt convins că există o dorinţă a fiecăruia şi o aşteptare la nivelul societăţii, să legiferăm tot ceea ce înseamnă incluziunea şi echitarea persoanelor cu dizabilităţi”, a mai spus premierul.

Mesajul președintelui

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis, vineri, cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, că statul român trebuie să le asigure acestora o viață în acord cu respectarea drepturilor, a valorilor, a libertăților și a demnității umane.

“România a înregistrat progrese în ceea ce privește incluziunea socială și economică a persoanelor cu dizabilități, dar mai avem de făcut pași importanți. Lupta împotriva discriminării și a marginalizării, complementar cu protejarea drepturilor și libertăților, precum și cu dezvoltarea de pârghii care să asigure un trai decent trebuie să constituie, în continuare, o prioritate pentru statul român”, a precizat președintele.

Iohannis a menționat că pentru persoanele cu dizabilități, pandemia de COVID-19 a însemnat o nouă barieră în calea dezvoltării și asigurării bunăstării acestora, alimentând inegalitățile și exacerbând problemele existente deja.

“Educația, sănătatea, protecția socială, mobilitatea, integrarea pe piața muncii, participarea socială sunt doar câteva dintre domeniile în care persoanele cu dizabilități din România se confruntă cu dificultăți majore, care pot fi surmontate doar printr-un efort comun al tuturor actorilor responsabili. Implicarea organizațiilor reprezentative ale persoanelor cu dizabilități, implementarea unor măsuri coerente și dezvoltarea unor mecanisme independente de monitorizare, prin campanii de conștientizare cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități sunt esențiale în depășirea situațiilor dificile pe care acestea le întâmpină”, a mai subliniat președintele.

                                                                                                                Adina Silav