Vietnamul a devenit model internațional de reacție la pandemia coronavirusului, după ce a reușit performanța de a avea doar 369 de cazuri confirmate de COVID-19 și niciun deces, dintr-o populație care numără 97 de milioane de oameni. O analiză publicată de Centrul de Securitate în Sănătate Johns Hopkins arată mecanismele simple și eficiente folosite de autoritățile din țara vecină Chinei.
Primele cazuri de COVID-19 din Vietnam au fost raportate pe 23 ianuarie – un fiu și tatăl său, care au vizitat din China. Vietnamul a înregistrat un număr total de 369 de cazuri confirmate și niciun deces, cifre impresionante având în vedere populația numeroasă, nivelul scăzut de trai și resursele sanitare limitate. Specialișii americani sunt uimiți că în Vietnam virusul nu s-a transmis în comunitate, toate noile cazuri provenind din afara țării. Pacienții s-au vindecat cu succes în 90% din cazuri.
Proiecțiile pentru COVID-19 în rândul pasagerilor pe aeroporturi au început pe 11 ianuarie 2020 – a doua zi după ce China a raportat primul său deces – și carantina obligatorie la sosirea pasagerilor din zonele cu risc ridicat a fost curând implementată. Ministerul Sănătății a convocat o reuniune de pentru formularea unei strategii de răspuns cu Organizația Mondială a Sănătății și alți parteneri la 15 ianuarie. Școlile au fost închise în aceeași lună. Înainte de sfârșitul lunii ianuarie, a fost instituit un plan național de răspuns și un Comitet național de coordonare a prevenirii epidemiilor.
În februarie și martie, restricțiile de călătorie au devenit și mai stricte, cu suspendarea zborurilor către China și alte țări cu risc ridicat, iar carantina a fost obligatorie pentru toate sosirile internaționale. La sfârșitul lunii martie, țara a suspendat intrarea pentru toate sosirile internaționale. Autoritățile au impus un blocaj național pentru primele trei săptămâni ale lunii aprilie, cu o suspendare a întreprinderilor neesențiale, dar blocajele locale au avut loc încă de la mijlocul lunii februarie, în timp ce o comunitate rurală de 10.000 de persoane s-a confruntat cu un blocaj de 20 de zile, după ce au fost raportate șapte cazuri.
Este posibil ca această acțiune timpurie și agresivă să fi dat rezultate, permițând țării să revină la normal. Școlile sunt deschise de la începutul lunii mai. În afară de continuarea utilizării stricte a măștilor, distanțării sociale și a altor măsuri de combatere a infecțiilor vizate, țara a fost redeschisă pe deplin. Fondul Monetar Internațional estimează chiar că Vietnamul se va confrunta cu un impact economic mai ușor, comparativ cu alte țări din regiune.
Testare și comunicare publică responsabilă
Deși a avut capacități limitate de testare la început, până la sfârșitul lunii aprilie, capacitatea de testare s-a extins pentru a permite până la 27.000 de eșantioane procesate pe zi și aproape 1.000 de persoane au fost testate pentru fiecare caz confirmat găsit – cu mult mai mult decât Noua Zeelandă sau Taiwan, la acea vreme, care efectuau aproximativ 150 de teste pe cazuri confirmate.
Pornind de la lecțiile trecute, Vietnamul a luat o poziție foarte puternică asupra centrării comunicării riscurilor și a mobilizării publicului în strategia sa de răspuns. Liderii au folosit imagini care evocă limbajul unei țări în război împotriva unui virus inamic pentru a consolida sprijinul și respectarea măsurilor de sănătate publică în rândul cetățenilor. Textele mesajelor pentru telefoanele mobile, anunțurile pentru difuzoare, afișele stradale, presa și postările pe retelele de socializare cu privire la prevenirea transmisiei au fost utilizate timpuriu și deseori pentru a furniza în mod constant comunicarea riscurilor. Site-uri și linii dedicate comunicării riscurilor au fost, de asemenea, dezvoltate pentru ca cetățenii să caute în mod activ răspunsuri la întrebările lor. Vietnam are chiar o melodie virală pentru educarea tinerilor cu privire la măsurile de prevenție.
Autorii analizei notează totuși că măsurile au fost luate de guvernul unui singur partid și pe lângă educație, autoritățile au mizat pe izolarea tuturor persoanelor potențial purtătoare pentru infecție.