18.4 C
București
duminică, 8 septembrie 2024 - 3:00
No menu items!

Niciun Eurovision fără scandal. Cântăreții non-binari se plâng că participarea Israelului eclipsează competiția

spot_img

Organizatorii Eurovision se străduiesc să țină politica în afara competiției artistice, însă fanii-activiști protestează deja în Malmö (Suedia), acolo unde are loc ediția din acest an, din cauza prezenței Israelului. Iar unul dintre artiștii favoriți ar putea fi descalificat înainte de concurs din cauza unui „incident inexplicabil”, care ar putea fi legat de aceleași nemulțumiri. 

Mitinguri concurente au fost organizate pe străzile din Malmo, împoriva și apoi pentru susținerea reprezentantei Israelului, cântăreața Eden Golan. Câteva mii de participanți au decis să boicoteze concursul muzical, somând organizatorii să interzică participarea Israelului ca urmare a războiului din Gaza. În paralel, un alt grup de activiști a organizat o manifestație de solidaritate față de cântăreață. 

Controversa este alimentată de faptul că Israelul a decis să participe cu o melodie-manifest, numită inițial „Ploaie de octombrie”, a cărei temă este masacrul Hamas care a avut loc la 7 octombrie 2023, în urma căruia Israelul a pornit războiul din Gaza.

Însă cei mai nemulțumiți de prezența cântăreței israeliene în concurs sunt ceilalți participanți, care simt că muzica și interpretările lor pe scenă sunt eclipsate de dezbaterea pe tema Israelului. O cântăreață non-binară care reprezintă Irlanda la competiția din acest an a declarat că discuțiile în jurul includerii Israelului au „umbrit complet totul”.

„Uniți prin muzică”

Motto-ul oficial al celei de-a 68-a ediții a Eurovision este „uniți prin muzică”, dar în timp ce mulțimea de oameni îmbrăcați în paiete și sclipici de pe continent a venit în orașul suedez Malmö pentru marea finală de sâmbătă, capacitatea muzicii de a vindeca și de a reduce diferențele a fost pusă sub semnul întrebării.

În perioada premergătoare evenimentului principal al concursului de cântece, interpretul olandez Joost Klein a fost obligat să nu participe la două repetiții generale după ce a fost supus unei investigații de către Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) din cauza unui „incident” inexplicabil.

„Investigăm în prezent un incident care ne-a fost raportat și care îl implică pe artistul olandez. El nu va repeta până la noi ordine”, a precizat EBU în comunicat.

La o conferință de presă organizată joi seară, mai mulți artiști, printre care și Klein, își semnalaseră frustrarea că dezbaterea în jurul includerii Israelului – garantată după ce cântărețul Eden Golan s-a calificat în semifinale – riscă să umbrească cel mai mare eveniment de muzică live din lume.

Klein, care urmează să cânte chiar înaintea lui Golan, sâmbătă seara, a fost întrebat la o conferință de presă dacă imnul său pop, Europapa, un imn al liberei circulații, inspirat de gabarit, ar putea fi la înălțimea motto-ului unificator al competiției. „Cred că este o întrebare bună pentru EBU”, a răspuns olandezul. 

Israelul participă cu o melodie-manifest despre începutul războiului

În martie, asociația radiodifuzorilor a decis că Israelului i se permitea să concureze cu condiția să schimbe versurile intrării sale în concurs, numită atunci Ploaie de octombrie, despre trauma masacrului comis de Hamas la 7 octombrie.

EBU și-a apărat decizia spunând că Eurovision este „un eveniment muzical apolitic” și „nu un concurs între guverne”.

Golan, în vârstă de 21 de ani, a primit ordin de la agenția de securitate națională a Israelului să stea în camera de hotel între spectacole și a fost condusă la repetițiile generale într-un convoi de mașini. 

Când un jurnalist polonez a întrebat-o pe Golan dacă s-a gândit că prezența ei la concurs ar putea pune în pericol celelalte numere și fanii prezenți, au existat murmure în sală, iar gazda a intervenit pentru a-i spune că nu este obligată să răspundă la întrebare dacă nu dorește. „De ce nu?”, a intervenit Klein, care stătea lângă ea, cu un steag olandez înfășurat pe cap.

Interpreta greacă Marina Satti a părut, de asemenea, să mimeze că adoarme atunci când Golan a primit o întrebare din partea presei israeliene.

Bambi Thug, o cântăreață non-binară care reprezintă Irlanda la competiția din acest an, a declarat că dezbaterea în jurul includerii Israelului a „umbrit complet totul”.

„Este împotriva a tot ceea ce ar trebui să fie Eurovisionul”, au spus ei.

Grupul de artiști care se adună la Eurovision a fost „o comunitate mare, mare”, iar concurentului din Israel, Golan, „nu i s-a permis nici măcar să ne întâlnească”, au adăugat ei. „Doamne ferește să avem niște conversații în care s-ar putea schimba mințile”.

Bambi Thug, care înainte de prima semifinală de joi a fost pus să își îndepărteze machiajul de pe corp care scria cuvântul „Ceasefire” într-o scriere medievală celtică, a declarat că nu știe exact ce s-a întâmplat la incidentul pentru care Klein este investigat. „Dar eu sunt alături de oricine este pro-Palestina”.

În perioada premergătoare concursului de cântece, activiștii pro-palestinieni au îndemnat fără succes artiștii participanți să boicoteze evenimentul de cinci zile.

În timp ce fanii din întreaga Europă, îmbrăcați în costume colorate, rochii cu paiete și drapați în steaguri naționale, se îndreptau joi spre locul de desfășurare a concursului, aproximativ 5.000 de protestatari s-au adunat în piața Stortorget din Malmö cu steaguri palestiniene, eșarfe alb-negru și bannere pe care scria „Boicotați Israelul”.

În centrul orașului, multe dintre afișele și bannerele oficiale au fost inscripționate cu graffiti pe care scrie „United by genocide” (Uniți de genocid). Alte proteste sunt așteptate sâmbătă.

La un miting mai restrâns organizat joi seară în cartierul Davidshall din Malmö, puternic păzit de poliție, aproximativ 120 de persoane au fluturat steaguri israeliene și suedeze, au cântat „Uraganul lui Golan” și au dansat „horah” pe o piesă israeliană care a participat anterior la Eurovision.

„Golan venea într-un mediu foarte plin de ură [în Malmö] și nu ne-a plăcut deloc acest lucru”, a declarat Jehoshua Kaufman, unul dintre organizatorii adunării. „Am vrut să o întâmpinăm și să avem un omagiu adus persoanelor ucise la festivalul Nova pe 7 octombrie.

Elena Cristea