Scandalul privind condamnarea lui Dan Voiculescu și confiscarea sediului Antena 3, în presa de la Bruxelles
Un principal cotidian politic din Bruxelles (Belgia) a alocat un spațiu amplu situației în care se află Dan Voiculescu și postul de televiziune pe care l-a fondat, Antena 3.
Jurnaliștii de la cotidianul New Europe vorbesc despre „principalul adversar politic al președintelui român, Traian Băsescu, Dan Voiculescu, fondatorul Partidului Conservator din România, condamnat la zece ani de închisoare, o parte din aceeași sentință fiind confiscarea a clădirii de Antena 3, cel mai mare canal de televiziune din România”. New Europe este un cotidian important din capitala Belgiei, acolo unde își au sediul forurile Uniunii Europene. De altfel, cotidianul belgian este o platformă care găzduiește dezbateri și discuții despre principalele teme de interes pentru Europa, publicând și agenda politică de la Bruxelles.
New Europe redă acuzațiile aduse lui Dan Voiculescu în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), „alături de alți doisprezece inculpați din diferite entități implicate în procesul de privatizare”.
Pe de altă parte, spun jurnaliștii belgieni, „lupta constantă a lui Voiculescu cu Traian Băsescu este de notorietate în România, Voiculescu fiind în fruntea a două referendumuri suspendarea presedintelui, în 2007 și 2012”.
Primul referendum, declanșat de către o comisie parlamentară condusă de senatorul de atunci Dan Voiculescu, a fost pretextul de a redeschide dosarul de privatizare, care fusese închis în 2005. Doi ani mai târziu, în 2007, în timpul procedurii de suspendare a lui Traian Băsescu, o scrisoare anonimă trimisă la Direcția Națională Anticorupție (DNA) și un articol despre averea lui Dan Voiculescu postat pe un ziar controversat a dus la redeschiderea cazului.
Dan Voiculescu a continuat să expună faptele controversate ale regimului președintelui român, în timp ce Antena 3, principalul post de știri din România, parte a grupului fondat de Dan Voiculescu, a dezvăluit în mod regulat corupția la nivel înalt și acțiunile abuzive. Investigațiile jurnalistice au dezvăluit cazuri grave în care este implicată familia prezidențială: împrumutul de 1 milion de euro de la banca de stat pentru fiica președintelui, în scopul de a achiziționa o bucată mare de teren pentru tatăl ei, afacerea Gazprom în România legalizată de către aceeași fiică a președintelui, ca notar public, dosarul penal, care îl include pe ginerele președintelui sau înregistrările care au arătat mita de 250.000 de euro luată de fratele președintelui în schimbul influenței sale în justiție. Acest reportaj a dus la arestarea lui Mircea Băsescu.
Arestarea fratelui președintelui părea să accelereze procesul lui Dan Voiculescu la Curtea de Apel. Curând după aceea, dosarul a fost încredințat unui nou complet de judecată, promovat de la Tribunalul București, cu cinci zile înainte de un nou termen în dosarul ICA. Noul complet a ajuns rapid verdictul, în ciuda unui șir de excepții ridicate de avocații.
Dan Voiculescu a declarat că nu regretă nimic în lupta sa împotriva unui sistem viciat. El a spus că dosarul nu ar fi existat dacă ar fi cedat presiunii și a oprit urmărirea lupta sa împotriva abuzurilor.
În același timp, o altă țintă pare a fi principalul post de televiziune de știri, Antena 3, afiliat la CNN.
Antena 3 a scos la iveală o serie de legături dezvoltate de familia prezidențială care a dus la deschiderea unor anchete penale și la arestării preventive a fratelui președintelui.
Pe 3 iulie, fondatorul Intact Media Group (care include Antena 3) a fost chemat prin telefon să se prezinte într-o oră, la Direcția Națională Anticorupție. Acolo i s-a spus că el este acuzat de șantaj legat de contracte de publicitate pentru grupul media Intact. Acuzatorii erau trei oameni de afaceri, unul dintre ei în arest la domiciliu (Nelu Iordache – n.r.).
Dan Voiculescu a declarat presei că el nu îi știe pe acuzatori, nici că ar fi vorbit vreodată cu ei. El a menționat că nu este implicat în actele grupului media Intact. Cu toate acestea, el a fost pus sub control judiciar
The New Europe
Olimpia Diaconiuc