Volumele de factoring realizate de companiile cu cifră de afaceri sub 5 milioane de euro la UniCredit Țiriac Bank au crescut cu 21% în 2013, banca reușind să-și crească activitatea pe această divizie cu 2%. Instituția de credit și-a crescut cota de piață pe acest segment la 30% anul trecut, pe o piață în regres.
”Volumul operațiunilor de factoring derulate de UniCredit Țiriac Bank în 2013 a atins 812 milioane de euro, înregistrând o creștere de aproximativ 2% față de anul precedent, în contextul în care, după cum a comunicat și Asociația Română de Factoring, piața locală de specific a înregistrat, în aceeași perioadă, o scădere de 6%, ajungând la un nivel de 2,72 miliarde de euro”, se arată într-un comunicat de presă al UniCredit Țiriac Bank.
Factoringul este procedura prin care o companie își poate încasa facturile în avans de la o bancă sau de la o instituție financiară specializată pe acest tip de servicii, în schimbul unor comisioane care să acopere atât costurile administrative, cât și riscurile de neîncasare. Banca își va recupera ulterior facturile achitate în avans de la datornici.
“Considerăm performanța noastră cu atât mai importantă cu cât, dat fiind contextul economic, respectiv creșterea cu 10% a numărului de firme care au intrat în insolvență, tentativele de fraudă, care au cunoscut și ele o creștere, dar și modificările de ordin legislativ, politica de risc a UniCredit Țiriac Bank a continuat să fie una prudentă și de disipare a riscului. Ne-am concentrat pe securizarea documentară a tranzacțiilor, pe menținerea acelor furnizori cu o bună disciplină în gestionarea afacerilor și cu un portofoliu variat de clienți, astfel încât, deși portofoliul de clienți s-a redus la aproximativ 300, volumul creanțelor și cel al relațiilor comerciale gestionate (peste 1.000) s-au mentinut la același nivel, cu o ușoară tendință de creștere”, a explicat Alecsandra Valasuteanu, Head of Factoring UniCredit Țiriac Bank.
Serviciile de factoring ale băncii sunt disponibile pentru companii de orice talie și indiferent de industrie. Sectorul cu cea mai mare pondere – 31,22% din volumul de creanțe gestionate – a continuat să fie și în 2013 cel al construcțiilor, urmat de segmentul auto & echipamente (13,92%), agricultură & industrie alimentară (12,57%) și transport (10,16%).
”O premieră pe piața financiară a României, prima sindicalizare de factoring, de care a beneficiat compania Sensiblu, parte a grupului A&D Pharma, în valoare de 100 de milioane de euro, coordonată de UniCredit Țiriac Bank a contribuit la creșterea contribuției industriei farmaceutice la rulajul de factoring”, se mai arată în comunicatul UniCredit Țiriac Bank.
“În ceea ce privește strategia și asteptarile noastre pentru 2014, factoringul rămâne un produs prioritar pentru UniCredit Țiriac Bank, atât din punct de vedere al gestionării riscurilor aferente finanțărilor pe care banca le va acorda companiilor, cât și al serviciilor conexe (de colectare, de asigurare la riscul de neplată și de administrare a creanțelor), pe care le considerăm extrem de importante pentru companii în gestionarea eficientă a afacerilor”, a mai declarat Alecsandra Valasuteanu, Head of Factoring UniCredit Țiriac Bank.
Reprezentanții băncii au transmis însă că sunt îngrijorați de domeniul legislativ. Potrivit acestora, Legea 72/2013, care are ca scop combaterea întârzierilor la plată atât din partea profesioniștilor, cât mai ales a instituțiilor publice, stabilind termene maximale de plată, nu a avut un impact semnificativ, în condițiile în care întârzierile se mențin, iar penalitățile nu se colectează.
”Un impact negativ puternic riscă să aibă propunerea de Ordonanță a Guvernului pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 84/2003 pentru înființarea Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR), propunere ce a fost trimisă de Guvern Comisiilor Senatului și Parlamentului spre analiză, Senatul deja adoptând-o”, a transmis banca.
Prin cele două elemente principale introduse, respectiv obligativitatea antreprenorului general de a ipoteca în favoarea subcontractorilor creanțele sale față de CNADNR și obligativitatea sa de a-și plăti subcontractorii pe măsura încasării de la CNADNR, noua lege riscă să limiteze semnificativ posibilitățile de finanțare pe bază de creanțe atât ale antreprenorilor, cât și ale subcontractorilor.
Astfel, ținând cont de faptul că zona de construcții reprezintă cel mai important segment susținut de industria de factoring (35% la nivelul pieței), experții UniCredit Țiriac Bank spun că ne putem aștepta la o scădere a pieței de factoring și în 2014.
Cosmina Croitoru