4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 19:31
No menu items!

Netanyahu cere un ”plan combinat” de evacuare a civililor din sudul Fâșiei Gaza. Reacția ONU și a Autorității Palestiniene

spot_img

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut vineri armatei să elaboreze un ”plan combinat” de evacuare a civililor din Rafah şi de „distrugere” a combatanţilor Hamas din acest oraş din sudul Fâşiei Gaza, care este şi ultimul adăpost al populaţiei palestiniene refugiate din restul teritoriului după ofensiva lansată de Israel prin nord, în urma seriei de atacuri teroriste din 7 octombrie.

Circa 1,3 milioane de palestinieni, adică peste jumătate din populaţia totală din Fâşia Gaza, şi-au găsit refugiu la Rafah. Acesta este ultimul oraş înaintea graniţei închise cu Egiptul, existând temeri că s-ar putea produce o baie de sânge în cazul unei ofensive militare israeliene masive.

”Este imposibil de atins obiectivul războiului fără a elimina Hamas şi lăsând patru batalioane ale Hamas la Rafah. Este clar că orice activitate (militară) intensă la Rafah necesită evacuarea civililor din zonele de luptă”, a explicat într-un comunicat cabinetul lui Netanyahu.

Comunicatul adaugă că, ”premierul Benjamin Netanyahu le-a ordonat forţelor şi responsabililor israelieni cu securitatea să prezinte cabinetului un plan combinat pentru evacuarea populaţiei şi distrugerea batalioanelor” Hamas.

Mahmoud Abbas, șeful Autorității Palestiniene, a transmis că escaladarea militară a Israelului la Rafah are ca scop împingerea palestinienilor de pe pământurile lor, potrivit Reuters.

Autoritatea Palestiniană controlează Cisiordania și este recunoscută internațional drept entitatea care îi reprezintă pe palestinieni.

Biroul lui Abbas a declarat vineri că consideră guvernele Israelului și SUA responsabile pentru orice efecte ale invaziei așteptate și că operațiunea militară așteptată ar amenința „pacea și securitatea în regiune”, depășind ”toate liniile roșii”.

De asemenea, Abbas a cerut ca Israelul și SUA să fie considerate responsabile pentru crearea unei noi „Nakba”, referindu-se la strămutarea în masă a palestinienilor în timpul războiului arabo-israelian din 1948.

Un purtător de cuvânt al ONU a declarat că civilii din Rafah ar trebui să fie protejați de orice operațiune militară, dar a adăugat că Națiunile Unite nu sprijină nicio strămutare forțată.

Joi, Washingtonul a avertizat împotriva unui „dezastru” la Rafah şi a asigurat că nu susţine o operaţiune „fără o planificare serioasă” din partea Israelului pentru a-i proteja pe civili.

Ca urmare a sosirii refugiaţilor, populaţia civilă din Rafah a crescut de cinci ori în câteva luni.

Ofensiva israeliană anti-Hamas s-a soldat până acum cu aproximativ 28.000 de morţi în teritoriul palestinian, marea majoritate femei, copii şi adolescenţi, potrivit Ministerului sănătăţii al mişcării palestiniene islamiste.

Comandourile Hamas, care a preluat puterea în Fâşia Gaza în 2007, au ucis pe 7 octombrie 2023 aproximativ 1.200 de persoane în asaltul din sudul Israelului, în majoritate civili. Potrivit Israelului, 132 de ostatici se află în continuare în Fâşia Gaza.

 

T. Szabo