0.2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 3:24
No menu items!

Nereguli grave, la un restaurant din Constanța: Clienții erau furați la gramaj și primeau alimente expirate

spot_img

Un restaurant din Constanţa a fost închis de comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) pentru mai multe nereguli, printre care alimente expirate, depozitarea produselor la temperaturi nepotrivite şi lipsa unor autorizaţii de funcţionare. Unitatea a fost amendată cu 32.000 de lei.

Potrivit ANPC, echipe de comisari ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) – în cadrul Comandamentului Litoral 2023 – au verificat un  restaurant din Constanţa unde au fost constatate diverse nereguli şi proceduri care ar putea pune în pericol sănătatea consumatorilor.

Astfel, restaurantul Mozzafiato a fost sancţionat cu amenzi contravenţionale, în valoare de 32.000 lei şi 1 avertisment.

Acestora li s-au adăugat măsura opririi temporare a prestării serviciilor, precum şi cea a opririi definitive de la comercializarea şi retragerea din circuitul consumului uman a produselor alimentare neconforme.

De aseamenea, comisarii ANPC au propus măsura încetării practicilor comerciale incorecte şi, din cauza abaterilor repetate faţă de cele înregistrate la precedentul control din luna iunie 2023, tot în cadrul Comandamentului, au propus închiderea temporară a unităţii pentru o perioadă cuprinsă între 6 şi 12 luni.

Echipele de control au găsit mai multe nereguli, printre care: utilizarea unor materii prime, produse sau proceduri nesigure; neconcordanţe între gramajele preparatelor finite înscrise în lista meniu şi cele rezultate în urma cântăririi produselor, în sensul lipsei la gramaj, în toate cazurile, în defavoarea consumatorilor; folosirea unor materii prime sau a unor preparate în afara datei limită de consum; folosirea unor produse cu acumulări de gheaţă şi arsuri de congelare, improprii consumului uman; utilizarea unor materii prime sau semipreparate fără elemente de identificare; depozitarea produselor la temperaturi neconforme, diferite faţă de cele indicate de producător; desfăşurarea activităţii în spaţii neigienizate; lipsa unora dintre autorizaţiile de funcţionare.

”Sincer, credeam că furtul la cântar a rămas departe, în trecutul comerţului românesc. Dar, iată că varianta italienească a acestuia îşi face loc din nou. Pot înţelege orice, dar nu pot accepta produse sau servicii care pun în pericol sănătatea, viaţa şi, de ce nu, interesele economice ale consumatorilor.  Dacă li s-ar fi întâmplat o situaţie de acelaşi gen administratorilor locaţiei, probabil aceştia ar fi ţipat ca din gură de şarpe, dar în italiană. Din punctul de vedere al unor operatori economici, mai bine consumatorii ar trimite direct banii şi nu ar mai consuma nimic, pe principiul: «N-a băut, n-a mâncat, dar a dat darul la masă…».”m, a transmis Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

                                                                                                               Adina Silav