Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) îi solicită ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, să asigure cadrul legal prin care angajații din sistemul de educație să beneficieze, la cerere, de vaccinare antigripală gratuită, realizată cu prioritate.
FSLI cere vaccinarea cu prioritate a personalului din educație după ce ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că au fost achiziționate până în prezent 3 milioane de doze de vaccin și cadrele didactice ar trebui să fie incluse în categoria de risc privind persoanele care vor beneficia în acest an de vaccin.
„Atragem atenția asupra faptului că, prin natura profesiei, salariații din învățământ sunt expuși suplimentar îmbolnăvirii și pot deveni la rândul lor surse de infectare a populației școlare cu virusul gripal. Cu atât mai mult, vă reamintim că, în contextul pandemiei generate de virusul SARS-CoV-2 și a apropierii sezonului rece, apariția simptomelor specifice virozelor respiratorii (de exemplu, tuse, febră, probleme respiratorii) sau a altor simptome de boală infecţioasă (de exemplu, vărsături, diaree, mialgii, stare general modificată), însoţite sau nu de creşteri de temperatură, vor conduce la izolarea la domiciliu a salariaților respectivi”, spun sindicaliștii, într-un comunicat transmis, miercuri, MEDIAFAX.
Reprezentanții FSLI spun că prin vaccinarea antigripală a personalului din educație vor putea fi evitate blocajele activității educative, din cauza declanșării scenariului roșu, generat de incertitudini privind infectarea sau nu cu virusul SARS-CoV-2.
„Considerăm că Ministerul Sănătății și Ministerul Educației și Cercetării trebuie să organizeze o campanie națională de vaccinare a angajaților din sistemul de învățământ, la solicitarea acestora, prin intermediul cabinetelor medicale școlare, acolo unde acestea există. În acest fel vaccinarea va fi realizată mult mai rapid, fără ca medicii de familie să fie suprasolicitați”, mai spun sindicaliștii.