Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, sâmbătă, că autorităţile centrale nu iau în calcul, în momentul de faţă, nici amânarea începerii noului an şcolar, nici a alegerilor locale din luna septembrie, relatează Agerpres. El a precizat că scenariile luate în calcul împreună cu Ministerul Educaţiei prevăd începerea anului şcolar pe 15 septembrie.
„E prematur să gândim. Noi avem scenarii pe care le discutăm cu Ministerul Învăţământului şi diverse organizaţii în vederea reluării anului şcolar pe 15 septembrie. În acest moment, nu discutăm de amânarea nici a şcolii, nici a alegerilor. Evoluţia ulterioară ne va da şi măsura unor restricţii sau a altora”, a afirmat Tătaru la Botoșani.
Totodată, ministrul Sănătăţii a respins şi ipoteza reinstituirii stării de urgenţă, ca urmare a creşterii numărului de îmbolnăviri cu virusul COVID-19.
„Nu este cazul stării de urgenţă. Noi avem focare răzleţe în anumite judeţe, dacă e să mă refer la Argeş, Braşov, Galaţi, Prahova, Dâmboviţa, Bucureşti, în acest moment, dar sunt focare care, o dată cu ieşirea acestei legi, care a fost promulgată de preşedintelui României, apariţia în Monitorul Oficial, să le putem gestiona prin aceste mecanisme tip carantină, izolare la spital sau la domiciliu, care ne-ar da pârghiile necesare să putem stabiliza în decurs de două săptămâni această creştere”, a adăugat Tătaru.
Declarația a fost făcută, sâmbătăm când ministrul Sănătăţii, a făcut o vizită neașteptată la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati” Botoşani. Cu câteva ore înainte, însă, premierul Ludovic Orban afirma că o decizie privind organizarea sau amânarea alegerilor locale nu ţine exclusiv de Executiv sau de PNL, însă a susţinut că Guvernul este pregătit ”de orice măsură” pentru a apăra sănătatea publică. ”Aici e vorba şi de legitimitate şi de democraţie. Sigur că nu ne dorim să ajungem în situaţia în care să discutăm de amânarea alegerilor. Dar, dacă va fi necesar, suntem pregătiţi pentru orice măsură pentru a apăra sănătatea populaţiei”, spune primul ministru.
”În măsura în care se constată că nu există riscuri suplimentare din punct de vedere epidemiologic, se pot derula alegerile. Decizia referitoare la alegeri aparține numai Guvernului și PNL. Data alegerilor este stabilită prin vot, aproape unanim, în urma unor consultări făcute cu toți liderii politici. Să nu uităm că am mai amânat o dată alegerile. E vorba și de legitimitate, și de democrație. Nu ne dorim să ajungem în situația în care să discutăm despre amânarea alegerilor, dar dacă va fi necesar suntem pregătiți pentru orice măsură pentru a apăra sănătatea populației.”, a precizat Ludovic Orban.
Si USR, dar și PRo România susțin varianta amânării alegerilor locale.