Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează împreună cu City Insurance la planul de redresare financiară a companiei, dar este nevoie de un audit, a declarat joi Mișu Negrițoiu, președintele instituției.
”Noi cu City suntem în discuție, ne-am întâlnit să lucrăm pe programul de redresare. Nu avem o dimensiune exactă a necesarului de capital. Tocmai de aceea, prima măsură la City la care insistăm este să facem un audit. (…) Ne-a transmis City programul de măsuri, noi îl analizăm și o să îl analizăm și continuăm dialogul. City să își aleagă un auditor care îndeplinește condițiile. În planul de măsuri are o propunere de auditor și noi acum analizăm dacă îndeplinește sau nu. Auditorul nu este unul cunoscut”, a spus Negrițoiu, citat de Agerpres.
Acesta a precizat că ASF a respins propunerea acționarilor de majorare a capitalului social pentru că banii erau împrumutați.
”În norma cu privire la capitalul social atât la domnul ăsta care vrea să cumpere Carpatica cât și la City banii nu trebuie să provină din împrumut. Asta este norma iar explicația este că acțiunile sunt în ultimă instanță executate în situația în care trebuie să despăgubești și atunci ele nu trebuie să fie împrumutate. Orice achiziție trebuie făcută cu bani care nu provin din împrumut, ci din resursele acționarilor, resursele proprii ale societății sau dintr-un împrumut subordonat de la compania mamă”, a mai afirmat președintele ASF.
În data de 22 aprilie, Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance a transmis că decizia Autorității de Supraveghere Financiare prin care s-a dispus deschiderea procedurii de redresare financiară a companiei este nelegală și netemeinică.
Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a anunțat, pe 18 aprilie, că a decis deschiderea procedurii de redresare financiară pe bază de plan la Societatea de Asigurare — Reasigurare City Insurance SA, în urma unei analize diagnostic de supraveghere și a unui raport de control inopinat care au scos în evidență o serie de deficiențe privind solvabilitatea și nivelul capitalului societății. Printre cele mai importante probleme identificate în situația societății sunt gradul ridicat de subadecvare a rezervelor de daună, de 43%, și coeficientul de lichiditate de 0,83 pentru activitatea de asigurări generale, care nu respectă prevederile normelor în vigoare.
T.S.