7.1 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025 - 16:11
No menu items!

Negocieri intense pentru formarea noului Guvern. Cum se împart ministerele

spot_img

Partidele pro-europene au continuat miercuri discuțiile pentru formarea unui nou guvern. Liderii UDMR au revendicat Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Mediului, exact portofoliile pe care le-au avut între 2020 şi 2023, când au fost scoşi de la guvernare. Liberalii au cerut cel puţin un minister “cu greutate”, fie Dezvoltarea, fie Transporturile, însă PSD insistă ca Sorin Grindeanu să rămână în continuare la Transporturi. În caz contrar, Sorin Grindeanu şi Marcel Ciolacu s-ar lupta pentru şefia Camerei Deputaţilor, susţin surse politice pentru News.ro. Şefia Senatului ar ajunge la Ilie Bolojan, care nu-şi doreşte un post de ministru. USR încă e luat în calcul la împărţirea ministerelor.

Liderul UDMR Kelemen Hunor le-a transmis partenerilor de coaliţie că îşi doreşte exact portofoliile deţinute în Guvernul Ciucă: Dezvoltarea şi Mediul. Poziţia UDMR la negocieri a devenit inflexibilă după ce USR s-a poziţionat în afara coaliţiei de guvernare. Practic, instalarea noului guvern pro-european depinde acum de voturile UDMR. “Acum e şi mai clar de ce nu vom renunţa la Ministerul Dezvoltării”, le-a transmis Hunor partenerilor de alianţă, susţin surse prezente la discuţii.

Ministerul Dezvoltării e un portofoliu-cheie pentru marile partide întrucât asigură finanţarea pentru proiectele aleşilor locali. Iniţial, PNL a revendicat Ministerul Dezvoltării, însă negocierile s-au împotmolit după solicitarea UDMR. În cazul în care nu primesc Dezvoltarea, liberalii vor Ministerul Transporturilor. Însă PSD negociază intens ca Transporturile să rămână la Sorin Grindeanu. În caz contrar, ar începe o dispută în interiorul PSD între Marcel Ciolacu şi Sorin Grindeanu.

Marcel Ciolacu revendică funcţia de prim-ministru, însă ca soluţie de rezervă ar accepta şi preşedinţia Camerei Deputaţilor, susţin surse din PSD pentru News.ro. De partea cealaltă, Sorin Grindeanu vrea să continue ca ministru al Transporturilor, iar a doua variantă ar fi tot şefia Camerei Deputaţilor.

În fruntea Senatului ar ajunge liderul PNL Ilie Bolojan, care nu-şi doreşte să facă parte din Executiv. În cazul în care preşedintele Iohannis va pleca de la Cotroceni la începutul anului 2025, Ilie Bolojan ar deveni preşedinte interimar al ţării.

USR încă este luat în calcul la împărţirea ministerelor, susțin sursele citate. Partidul condus de Elena Lasconi ar putea primi Educaţia şi Fondurile Europene.

Asta după ce Elena Lasconi și liderii USR s-a arătat nemulțumiți de dialogul cu celelalte partide și au plecat după numai 20 de minute de la întâlnirea de miercuri seară de la Palatul Victoria. Nu înainte însă de a transmite un ultimatum coaliției, cerând adoptarea bugetului pe 2025 până săptămâna viitoare și revocarea șefilor serviciilor secrete și al AEP și demisia președintelui Klaus Iohannis, când i se încheie mandatul.

                                                                                                           Adina Bucur