1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 0:15
No menu items!

Negocieri eșuate la Guvern. Profesorii intră luni în grevă: Promisiunile sunt nesatisfăcătoare

spot_img

Sindicaliştii din Educaţie au anunţat, miercuri, după întâlnirea cu premierul Ciucă, la Palatul Victoria că nu s-a ajuns la un acord şi că greva din învăţământ va începe luni, 22 mai, pentru că promisiunile sunt nesatisfăcătoare.

”Ni s-au avansat nişte propuneri pe care noi le considerăm nesatisfăcătoare, în momentul de faţă, respectiv aplicarea în integralitate a Anexei 8, pentru toţi cei care sunt prinşi şi posibilitatea prinderii în Programul de guvernare a învăţământului ca prioritate naţională. Asta este ceea ce s-a lansat în urma discuţiei”, a spus  Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”, Marius Nistor.

El a precizat că greva care a fost anunţată va începe luni, 22 mai, în toate unităţile de învăţământ preuniversitar.

„Nu avem niciun motiv, în momentul de faţă, să renunţăm la această formă extremă de protest. Nu ne-am dorit-o, era obligaţia Guvernului şi a celor care au putere de decizie, cunoscând problemele noastre, să vină cu soluţii mult mai rapide. Şi, aşa cum i-am transmis şi domnului prim-ministru şi domnului Ciolacu, apare o mare problemă, cea legată de credibilitate”, a mai subliniat acesta.

”Din 145.000 de membri FSLI sunt peste 100.000 care intră în grevă. Contractul de muncă e un act care nu poate conține referiri la salarizare. Deci nu se va întâmpla mâine nimic care să dezamorseze. Au decalat până în ianuarie, deși trebuia să fie gata în iunie. Aveau timp la Ministerul Muncii să lucreze în paralel cu legea pensiilor. Ceva nu este în regulă”, a declarat și liderul sindical Simion Hăncescu.

Ciucă: Am avut un dialog foarte bun

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, despre discuţiile cu sindicatele din Educaţie, la care au participat şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu şi miniştrii Educaţiei şi cel al Finanţelor, că au prezentat foarte clar care sunt posibilităţile bugetare ale Guvernului în momentul de faţă şi că şi-au asumat la nivelul coaliţiei că în programul de guvernare care va fi aprobat săptămâna viitoare şi cu care va intra în funcţiune noul Guvern, să rezulte foarte clar că Educaţia reprezintă prioritate naţională.

”Am avut un dialog foarte bun şi apreciez şi voi susţine de fiecare dată că Educaţia este şi va fi o prioritate pentru Guvernul României şi pentru actuala coaliţie de guvernare”, a spus premierul în deschiderea şedinţei de Guvern.

Nicolae Ciucă a arătat că, ”în urma discuţiilor, a prezentat foarte clar care sunt posibilităţile bugetare ale Guvernului în momentul de faţă”.

”În felul acesta ne-am angajat să închidem anexa 8, din legea 153, este o anexă şi o asumare care vizează toate categoriile profesionale care au rămas în acea anexă. De asemenea, ne-am asumat la nivelul coaliţiei că în programul de guvernare care va fi aprobat săptămâna viitoare şi cu care va intra în funcţiune noul Guvern, împreună cu reprezentanţii sindicatelor vom înscrie textul convenit prin care să rezulte foarte clar că educaţia reprezintă prioritate naţională, de altfel, tot pachetul de legi şi măsurile pe care le-am luat până în acest moment, astfel încât să avem legile Educaţiei analizate şi aprobate de Parlament, inclusiv componența de salarizare”, a spus Ciucă.

El a arătat că ”este o abordare cât se poate de sinceră şi onestă atât faţă de cei care lucrează în învăţământ, de profesori, de personalul nedidactic”.

”Este o abordare onestă faţă de noi, exprimând foarte clar în momentul de faţă care este posibilitatea financiară acum, când vorbim, care este abordarea pentru intrarea în vigoare a legilor educaţiei şi a noii legi a salarizării, aşa cum a fost asumată prin PNRR”, a arătat premierul.

Nicolae Ciucă a menţionat că a înţeles faptul că liderii de sindicat trebuie să meargă să prezinte conţinutul discuţiilor pe care le-au avut astăzi urmând ca luni să fie o nouă întâlnire, în acelaşi format şi în care să reuşească să concretizeze ceea ce au discutat.

Astăzi, în toate școlile în care există membri de sindicat a avut loc o grevă de avertisment de la ora 11:00 și până la 13:00. Salariaţii din învăţământ cer majorarea salariilor, investiţii în baza materială a şcolilor, eliminarea birocraţiei, dar şi măsuri pentru ca incidente violente să nu mai aibă loc în şcoli.

 

                                                                                                                    Adina Silav