-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:20
No menu items!

Nebunia concedierilor la Raiffeisen: O angajată este în șoc psihic, după ce a fost anunțată că își pierde jobul

spot_img

În noul val de reorganizare, 7 oameni rămân fără loc de muncă

Raiffeisen_SZ

O angajată din București a Raiffeisen Bank România a suferit recent un șoc psihic după ce a fost anunțată că postul ei va fi desființat, potrivit unor surse din interiorul băncii.

La începutul lunii noiembrie, angajații a trei departamente din structura centrală au fost convocați și anunțați că va avea loc o restructurare. O femeie al cărei post urma să fie desființat a suferit un șoc emoțional grav, cu pierderi de memorie și dezorientare spațio-temporală. Ședința a avut loc într-o vineri, iar în lunea următoare, femeia s-a dus la fostul loc de muncă, fiind total confuză și crezând că se duce la serviciu.

În prezent, femeia este în concediu medical, deci nu mai poate fi concediată, iar conducerea băncii i-a propus să rămână în bancă și după această perioadă, pentru a evita un scandal, au mai afirmat sursele citate.

Conducerea Raiffeisen a confirmat implicit acest incident și a transmis că starea salariatei este stabilă și că aceasta urmează un tratament prescris de medicul specialist.

”Cazul colegei noastre a fost tratat cu deosebită atenție și seriozitate încă de la primele semne. Primul pas a fost că colega noastră a efectuat consultul unui psihoterapeut, apoi a fost direcționată către unul psihiatric. Pentru a fi diagnosticată corect și pentru a i se prescrie un tratament corect, au fost necesare o serie de investigații (Computer Tomograf, EEG etc.). Am luat legătura atât cu medici de specialitate cât și cu familia, în vederea oferirii întregului sprijin necesar”, a relatat Departamentul de Comunicare al băncii.

Raiffeisen a mai transmis că reorganizarea unor departamente este ”un lucru obișnuit, pe de o parte în contextul economic dificil, pe de altă parte într-o piață foarte dinamică atât din punctul de vedere al așteptărilor clienților noștri, cât și al noilor tehnologii”. În acest caz concret, a fost anunțată reorganizarea unor departamente prin concedierea a 7 salariați dintr-un total de 71.

Raiffeisen Bank a realizat un profit net, în 2013, de 458 de milioane de lei (102 milioane de euro), în creștere anuală cu 17%. În primele nouă luni ale acestui an, banca a raportat un profit de 79 mil. euro, în creștere anuală cu 7%.

Banca din România se află însă sub presiunea contextului regional, fiind parte a grupului Raiffeisen Bank International (RBI), care cuprinde filiale în centrul și estul Europei.

Potrivit unui raport financiar publicat joi, RBI a înregistrat în trimestrul al treilea pierderi de 119 milioane de euro, față de un profit net de 134 mil. € în T3 2013. RBI a intrat pe pierderi din cauza războiului din est și sancțiunilor economice, care afectează filialele din Ucraina și Rusia, și a noii legislații bancare din Ungaria.

La începutul anului trecut, un angajat al BCR de la o sucursală din București a suferit un atac cerebral în timpul programului, în fața unui client, la câteva minute după ce a primit un e-mail cu înștiințarea că postul său va fi desființat.

Astfel de cazuri aduc în atenție modul în care un angajator face astfel de anunțuri, care pot oricând produce un șoc unui angajat, indiferent de antecedentele medicale. Vestea privind pierderea locului de muncă este comparată de psihologi cu pierderea unuia dintre părinți, din punctul de vedere al șocului emoțional și al consecințelor.

Experții în politici de resurse umane spun că informația trebuie transmisă în scris, prin lege, însă ar trebui transmisă și printr-o discuție directă de către manager, eventual cu asistența unui consilier psihologic, în care să fie luate în calcul toate elementele de fond și de formă care ar putea face tranziția mai ușoară. Un astfel de incident generează daune grave de imagine pentru companie. Clienții își pierd încrederea într-o astfel de instituție, pe ideea că managerii care nu au respect față de proprii angajați nu vor avea respect nici față de clienți. În plus, compania își face un renume prost pe piața muncii, fiind evitată de angajații de valoare care au posibilitatea de a alege.

Referitor la modul de gestionare a momentului de livrare a anunțului, Raiffeisen a anunțat: ”Banca respectă întotdeauna atât prevederile legale, cât și politicile proprii de resurse umane. Felul în care ne tratăm angajații, și în special pe cei aflați în situații dificile, credem că ne diferențiază în mod pozitiv pe piața muncii”.