4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 19:47
No menu items!

Nazare (PDL): România riscă infringement pe exceptarea Tarom de la legea achiziţiilor publice

spot_img

Nazare (PDL): România riscă infringement pe exceptarea Tarom de la legea achiziţiilor publice

România riscă sancţiuni din partea Comisiei Europene (CE) pentru modificarea legii achiziţiilor publice în cazul Tarom, crede vicepreşedintele PDL pentru politici economice, mediu de afaceri şi fonduri europene, deputatul Alexandru Nazare.

Fostul ministru al transporturilor atrage atenția premierului Ponta că, prin această măsură, România riscă declanșarea unei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene, fiindcă se încalcă legislația comunitară și angajamentele luate de România ca stat membru.

”Premierul Ponta are un război personal cu Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor și deși Comisia Europeană ne-a atras atenția, încă din luna octombrie a anului trecut, să evităm orice modificări care ar afecta independența acestei instituții, Guvernul vine acum cu o soluție legislativă la o decizie punctuală a CNSC”, crede Nazare.

Potrivit acestuia, nu există niciun argument pentru a modifica OUG 34/2006, pentru a excepta operatorii de transport aerian, altul decât favorizarea unor interese de grup. “Dacă acum am venit cu această excepție pentru operatorii de transport aerian, în curând vom avea excepții pentru tot ce înseamnă companii de stat, regii autonome, societăți care ar trebui să fie transparente și responsabile în raport cu contribuabilii”, a mai transmis Nazare.

Conform raportului de activitate pe anul 2012 al CNSC, din aproximativ 5.800 de decizii emise, numai 71 au fost casate/desfiinţate în tot de cãtre instanţe şi doar 39 au fost modificate în parte.

„Acestea sunt datele care contează, nu o licitație anume unde premierul nu este mulțumit de decizie, de parcă deciziile CNSC trebuie să fie în acord cu doleanțele domnului Ponta”, este de părere deputatul PDL.

Premierul Victor Ponta a aprobat, marţi, în şedinţa de Guvern, scoaterea companiilor aeriene de sub incidenţa legii privind achiziţiile publice, astfel încât flota companiei Tarom să poată fi asigurată fără organizarea unei licitaţii.

Decizia vine după ce, la începutul lunii aprilie, Tarom a anunţat organizarea unei licitaţii, începând cu 1 mai, pentru achiziţionarea de servicii de asigurare a flotei. La licitaţie s-au înscris două companii: Omniasig şi Astra Asigurări, compania ce asigură de câţiva ani flota aeriană Tarom.

Aceasta din urmă a depus o contestaţie la CNSC, după ce a aflat că şi compania Omniasig a depus o ofertă pentru licitarea contractului ce urmează să fie valabil în următorul an. În urma contestaţiei depuse de Astra Asigurări, CNSC a decis suspendarea licitaţiei.

„Au făcut procedura, au vrut să semneze contractul cu o firmă, nu ştiu care, după care o altă firmă, evident Astra domnului Adamescu sau cum îl cheamă, s-a dus la şmecherii de la CNSC, care au spus că suspendă licitaţia până nu câştigă Astra şi ne trezim săptămâna viitoare că aeronavele Tarom trebuie să stea la sol şi nu mai zboară”, a explicat premierul Victor Ponta.

Şeful Executivului a mai spus că nu ar fi fost nevoie de ordonanţa de urgenţă adoptată ieri, dacă s-ar fi putut pune la îndoială deciziile CNSC, însă „apele celor de la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţii nu pot fi tulburate de nimeni, că sare Bruxelles-ul”.

Luna trecută, oficialii Comisiei Europene au cerut Cabinetului Ponta să evite orice fel de modificări care afectează independenţa CNSC.

Cosmina Croitoru