Vicepreședintele PDL Alexandru Nazare atrage atenția, pe propria pagină de pe o rețea de socializare, asupra draftului Acordului de Parteneriat pe care România urmează să îl trimită la Bruxelles. În document, publicat pe site-ul fonduri-ue.ro, Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a păstrat literele ”X” și ”Y”, acolo unde trebuia să fie cifre exacte.
Astfel, obiectivul Guvernului pentru rumătoarea perioadă de programare bugetară este formulat lacunar, fără cifre exacte pe indicatori relevanți precum forța de muncă sau creșterea economică.
”Reducerea discrepanțelor de dezvoltare economică și socială dintre România și statele membre UE, prin generarea unei creșteri suplimentare de X% a PIB și a unei creșteri suplimentare de Y% a ocupării forței de muncă până în 2022”, este descris obiectivul Executivului.
În același draft, Ministerul Fondurilor Europene include și unele cifre ambițioase, cum ar fi ipoteza unei rate de absorbție de 80%, în condițiile în care aceasta este de 21% în acest moment.
Prin Acordul de Parteneriat, România își stabilește prioritățile de finanțare pentru perioada 2014-2020. ”Trecând peste grava întârziere în care ne aflăm, atât timp cât s-ar presupune ca, la 1 ianuarie 2014, să știm deja ce proiecte vrem să finanțăm, documentul publicat este în sine o nouă mostră de incompetență”, crede Nazare.
Comisia Europeană a avertizat, de două ori până acum, că deși România a obținut cu greu ca nivelul fondurilor europene pentru următoarea perioadă de programare bugetară să nu fie scăzut, Guvernul Ponta face greșeli flagrante în documentația trimisă la Bruxelles.
”Propunerea făcută de guvernul României nu întrunește încă minimele condiții de calitate și credibilitate pentru a permite un dialog informal eficient privind viitoarele documente de programare”, transmitea Executivul de la Bruxelles, în luna aprilie a acestui an, într-o scrisoare transmisă guvernului de la București.
MFE a negat la acel moment că ar fi în culpă. „Scrisoarea primită de autorităţile române conţinea o serie de observaţii cu privire la situaţia pregătirilor prezentată CE în luna ianuarie 2013, un moment intermediar în acest proces. Între timp, România a parcurs o serie de etape necesare pentru pregătirea utilizării eficiente a fondurilor UE”, arăta ministerul condus de Eugen Teodorovici.
Cosmina Croitoru