Planul NATO referitor la consolidarea militară în Europa de Est este un factor destabilizator având ca scop izolarea Rusiei, a declarat, miercuri, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova.
Îngrijorată de faptul că anexarea Crimeii de către Rusia ar putea spori amenințarea la adresa Europei de Est, Alianța Nord-Atlantică afirmă că dorește să-și sporească prezența militară în flancul său estic, fără însă a provoca Moscova prin staționarea permanentă a unor ample forțe militare, menționează agenția de presă britanică.
Pe fondul intervenției militare ruse în Ucraina, oficiali din Polonia și statele baltice au cerut în mod repetat o prezență militară permanentă a NATO în țările lor.
Până în prezent, Alianța s-a limitat să-și arate angajamentul față de aceste state doar printr-o prezență limitată a unor trupe prin rotație, invocând Actul fondator NATO-Rusia, înțelegere prin care NATO a promis Moscovei că nu va amplasa baze permanente în flancul estic al Alianței.
Un raport al Center for European Policy Analysis (CEPA), publicat recent, arată că România și Bulgaria se află tot mai mult sub presiunea Rusiei în bazinul Mării Negre, al cărei control este o componentă-cheie a politicii revizioniste a Rusiei pentru a se reafirma ca un pol de putere în zona eurasiatică și pentru a anula avantajele obținute de NATO în ultimii 20 de ani.
Emanuel Stan