1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 0:00
No menu items!

NATO sporeşte supravegherea la Marea Neagră. Stoltenberg: „Apărăm fiecare centimetru de teritoriu aliat de orice agresiune”

spot_img

NATO intensifică supravegherea în regiunea Mării Negre, după ieşirea Rusiei din acordul care asigura trecerea în siguranţă a navelor care transportă cereale ucrainene, relatează Reuters.

„NATO şi aliaţii intensifică supravegherea şi recunoaşterea în regiunea Mării Negre, inclusiv cu avioane de patrulare maritimă şi drone”, se arată într-un comunciat al Alianţei Nord-Atlantice.

Anunţul a fost făcut după o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina, organismul înfiinţat la începutul acestei luni pentru a coordona cooperarea dintre alianţa militară occidentală şi Kiev.

„Aliaţii şi Ucraina au condamnat cu fermitate decizia Rusiei de a se retrage din acordul privind transportul cerealelor pe Marea Neagră şi încercările sale deliberate de a opri exporturile agricole ale Ucrainei, de care depind sute de milioane de oameni din întreaga lume”, a precizat NATO.

Acordul care a permis în ultimul an exportul în condiţii de siguranţă al grânelor ucrainene pe Marea Neagră a expirat la 17 iulie, iar Rusia a refuzat să-l mai prelungească, într-o mişcare despre care ONU a spus că „va lovi în plin oamenii aflaţi în nevoie de pretutindeni”.

„Aliaţii subliniază că noua zonă vizată de avertizarea Rusiei în Marea Neagră, aflată în zona economică exclusivă a Bulgariei, generează noi riscuri în ceea ce priveşte o eventuală eroare de calcul şi escaladare, precum şi impedimente serioase pentru libertatea de navigaţie”, se arată în declaraţia NATO.

De asemenea, NATO a condamnat recentele atacuri ruseşti asupra oraşelor ucrainene Odesa, Mikolaiv şi a altor oraşe portuare, inclusiv un atac cu dronă asupra unei instalaţii ucrainene de depozitare a cerealelor din oraşul portuar dunărean Reni, din apropiere de graniţa cu România.

„Rămânem pregătiţi să apărăm fiecare centimetru de teritoriu aliat de orice agresiune”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Aliaţii au salutat eforturile României, Bulgariei, Turciei, Uniunii Europene şi ale Naţiunilor Unite de a permite continuarea exportului de cereale ucrainene pe cale terestră şi maritimă. Aliaţii subliniat că vor continua să ofere Ucrainei asistenţă militară, economică şi umanitară majoră.

                                                                                                             Adina Silav