2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 6:52
No menu items!

NATO se pregătește de război. Forțe de intervenție rapidă, în România

spot_img

Alianța Nord-Atlantică a aprobat un plan de acțiune rapidă, la Summitul din Țara Galilor

FUARZAS DEL EJERCITO

NATO a aprobat, la summitul din Țara Galilor, un plan de acțiune rapidă care prevede înființarea unei unități în România, dar și dislocarea de nave în Marea Neagră. Va crește numărul de trupe, nave, echipamente și avioane pe teritoriul României.

Summitul NATO de la Newport, în Marea Britanie, continuă vineri cu o nouă rundă de discuţii. Evenimentul reuneşte peste 60 de lideri şi 4.000 de delegaţi pe fondul unor măsuri de securitate stricte.

Premierul Marii Britanii, David Cameron a anunțat vineri că noua forță de răspuns a NATO în fata amenințărilor Rusiei, NATO Response Forces, va avea comandamentul central în Polonia și alte 4 unități în 4 state din Est. Forțele multinaționale NATO se vor putea mobiliza în 2-5 zile, iar Marea Britanie e dispusă să contribuie cu 3.500 de soldați, a anunțat Cameron.

La rândul lui, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a anunţat, vineri, că NATO a aprobat menţinerea unei prezenţe continue aeriene, terestre şi navale în partea estică a Alianţei, unde va exista un comandament special. Rasmussen, a anunţat crearea unei forţe rapide de intervenţie a NATO, formată din mii de militari care pot interveni în câteva zile în orice zonă, „pentru a susţine aliaţii”. Rasmussen a menţionat că, în prezent, mediul de securitate este foarte impredictibil – Rusia atacă Ucraina, în Orientul Mijlociu se manifestă violenţa extremă, iar instabilitatea din Nordul Africii este în creştere.

Potrivit lui Rassmusen, decizia de vineri din cadrul Summit-ului NATO reprezintă un mesaj, şi anume că NATO îşi protejează toţi aliaţii, în orice moment.

De asemenea, potrivit Secretarului general al NATO, acesta reprezintă un mesaj şi către cei care atacă orice ţară membră a Alianţei: „Dacă vă gândiţi să atacaţi un singur membru, veţi suporta riposta întregii Alianţe”.

El a mai spus că în contextul în care Rusia atacă Ucraina, NATO trebuie să fie pregătită pentru a lua măsurile pentru a proteja aliaţii.

Solicitat de jurnaliști să nominalizeze statele est-europene care vor găzdui forțele NATO, Anders Fogh Rasmussen a precizat că nu a fost luată încă o decizie în acest sens, însă „a notat” că și-au exprimat opțiunea statele baltice, Polonia și România.

Andrei Tudor