4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 18:11
No menu items!

NATO își pregătește arsenalul nuclear

spot_img

NATO poartă discuţii pentru a desfăşura mai multe arme nucleare în faţa unei ameninţări tot mai mari din partea Rusiei şi a Chinei, a declarat secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat cotidianului britanic The Telegraph. 

Șeful NATO a dezvăluit că există consultări în direct între membri cu privire la scoaterea rachetelor din depozite şi punerea lor în aşteptare, iar transparenţa să se constituie ca un mijloc de descurajare.

„Nu voi intra în detalii operaţionale despre câte focoase nucleare ar trebui să fie operaţionale şi care ar trebui să fie stocate, dar trebuie să ne consultăm cu privire la aceste aspect”, a declarat acesta în cadrul interviului pentru The Telegraph.

„Obiectivul NATO este, desigur, o lume fără arme nucleare, dar atât timp cât există arme nucleare, vom rămâne o alianţă nucleară, deoarece o lume în care Rusia, China şi Coreea de Nord au arme nucleare, iar NATO nu are, este o lume mai periculoasă”, a argumentat secretarul general al NATO.

Reacția Kremlinului: „O escaladare a tensiunilor”

Kremlinul a apreciat că afirmaţiile secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, despre desfăşurarea armelor nucleare ale alianţei, constituie o „escaladare a tensiunilor”, după cum s-a exprimat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, citat de Reuters.

Peskov a atras atenţia că declarațiile lui Stoltenberg par în contradicţie cu comunicatul Conferinţei pentru Ucraina, care consemnează că este inadmisibilă orice ameninţare cu utilizarea armelor nucleare, ca şi folosirea acestora în contextul conflictului ruso-ucrainean.

Conform Federaţiei Oamenilor de Ştiinţă americani, Rusia şi SUA sunt de departe cele mai mari puteri nucleare ale lumii, deţinând împreună circa 88% din armamentul atomic de pe planetă.

Statele Unite au circa 100 de arme nucleare non-strategice B61 desfăşurate în Italia, Germania, Turcia, Belgia şi Olanda şi alte 100 de astfel de arme în interiorul graniţelor lor, arată buletinul organizaţiei respective.

Rusia ar avea circa 1.558 de arme de acelaşi tip, însă experţii în controlul armamentului consideră că numărul exact este dificil de stabilit, din cauza lipsei de transparenţă.

                                                                                                                 Adina Bucur