2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 13:15
No menu items!

Națiunile Unite: Anul 2021 se transformă într-o catastrofă umanitară

spot_img

Anul viitor se transformă într-o catastrofă umanitară, iar țările bogate nu trebuie să calce țările sărace într-o „luptă pentru vaccinuri”, afirmă conducerea ONU, într-o reuniune oficiaă a Adunării Generale de vineri, relatează Reuters.

Șeful Programului Alimentar Mondial (PAM), David Beasley, și șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, au luat cuvântul în cadrul unei întâlniri speciale despre COVID-19, care a apărut în China la sfârșitul anului trecut și a infectat până acum 65 de milioane la nivel global.

Pandemia, măsurile luate de țări pentru a încerca să oprească răspândirea ei și impactul economic au alimentat o creștere cu 40% a numărului de persoane care au nevoie de ajutor umanitar, a declarat ONU la începutul acestei săptămâni. Acesta a făcut apel la 35 de miliarde de dolari pentru finanțarea ajutorului.

„2021 va fi literalmente catastrofal pe baza a ceea ce vedem în această etapă a jocului”, a spus Beasley, adăugând că pentru o duzină de țări, foamea „bate la ușă”.

El a spus că 2021 va fi probabil „cel mai grav an de criză umanitară de la începutul Națiunilor Unite” în urmă cu 75 de ani și „nu vom putea finanța totul … așa că trebuie să acordăm prioritate, așa cum spun, aisbergurile din fața Titanicului „.

Secretarul general Antonio Guterres și înalții săi oficiali au solicitat, de asemenea, ca vaccinurile COVID-19 să fie puse la dispoziția tuturor și ca țările bogate să ajute țările în curs de dezvoltare să combată și să se refacă după pandemie.

Tedros a făcut apel la o injecție imediată de 4,3 miliarde de dolari într-un program mondial de partajare a vaccinurilor.

„Pur și simplu nu putem accepta o lume în care săracii și marginalizații sunt călcați în picioare de cei bogați și puternici în hocul pentru vaccinuri”, a declarat Tedros Adunării Generale. „Aceasta este o criză globală și soluțiile trebuie împărțite în mod echitabil ca bunuri publice globale”.