-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 1:18
No menu items!

Năsui (USR): Videoclipul vloggerului Selly descrie foarte bine starea sistemului de educație

spot_img

Liderul USR București, Claudiu Năsui, promovează și se arată întru totul de acord cu poziția vloggerului Selly, cel care a expus problemele sistemului de educație din România. Năsui consideră că, în acest moment, politicienii bagă mizeria sub preș și nu au viziune pentru a-l repara.

”Probabil cel mai bun clip despre sistemul de educație pe care îl vom vedea.

Vloggerul Selly ne spune de fapt că împăratul este gol. Sistemul de educație de stat este un dezastru.

Politicienii se prefac că totul merge bine. Unii încearcă să-l ignore, alții să-l cosmetizeze, nimeni nu pare să aibă nici curajul nici viziunea să-l repare. Pentru ei contează numai aparențele. E exact ca la Cernobîl după ce a explodat reactorul. Principala problemă era să nu se afle și să salvăm aparențele.

Marea majoritate a politicienilor habar nu ar avea ce trebuie să facă ca să reformeze sistemul. Asta în afară de notoriul „să se dea mai mulți bani”. Se laudă cu mâna de copii olimpici, copii pentru care ei nu au niciun merit, dimpotrivă.

Dar să nu vorbim numai despre problemă. Problema o știm cu toții și o expune Selly mult mai bine. Hai să vorbim despre soluție.

Sursa problemei este faptul că sistemul este un monopol ferit de concurență. De facto concurența nu există. Școlile private se înființează extrem de greu și, în general, au fost înființate doar cu pile serioase la stat. De aceea sunt și foarte puține și extrem de scumpe. Și chiar și așa, ele sunt supuse unei birocrații înfiorătoare care le împiedică să inoveze. Dar despre asta altă dată.

Soluția este să deschidem sistemul la concurență. Reală. Să aibă voie profesorii și nu numai să-și deschidă ușor o școală. Iar părinții și copiii să-și poată alege ce școală vor dintr-o panoplie de școli aflate în concurență pentru ei. Să existe doar o curiculă minimă și în rest să poată orice școală să-și aleagă materiile și cum le predau. Să fie în concurență pentru a atrage elevii și a-i menține.

Dar cei care nu au bani? Aceeași sumă de bani pe care statul oricum o plătește pentru educația unui copil trebuie să-l poată urmări la orice școală își alege, de stat sau privată. Astfel toți copiii să-și poată alege școala.

Actualul sistem este anchilozat în trecut pentru că este un monopol în care nimeni nu are interes să schimbe nimic.

Concurența este cea care ne face să fim mai buni. Ea ne face să oferim condiții mai bune, programe mai adecvate și o grămadă de alte lucruri care să facă școala o plăcere.

Doar prin deschidere la concurență și inovare vom putea muta centrul de putere dinspre politicieni și inspectorate, unde este acum, înspre copii, unde ar trebui să fie.

Dacă nu ați văzut acest clip, vi-l recomand cu mare căldură. Sunt 20 de minute excelente spuse cu sinceritate și cu umor.

Într-un singur punct nu sunt de acord cu Selly. Când spune „Este foarte greu să schimbăm sistemul de învățământ și probabil că nu o să reușim.”

Așa este, va fi greu. Dar o să reușim. Dacă suntem o masă critică care ne dorim schimbarea sistemului, vom reuși. Și comunismul a căzut la un moment dat. Înainte de 1990, toată România era condusă precum sistemul de educație din prezent. Toate deciziile luate ierarhic, la centru, de către politicieni. Dar și acolo la un moment dat lucrurile s-au schimbat. Depinde doar de noi cât de mult chiar ne vom dori să reformăm sistemul de educație.

Una dintre cele trei reforme cheie pe care le propune USR este tocmai dreptul de a alege în educație. Adică înființarea de școli private mai ușoară și dreptul copiilor și părinților de a alege liber între ele. Cu o finanțare care să urmeze elevul, bogat sau sărac, oriunde își alege să meargă.

Sunt trei reforme cheie care ar însănătoși profund România. Reforme grele dar importante. Aceasta e una dintre ele.”, scrie Claudiu Năsui.