4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 18:46
No menu items!

NASA: Descoperirea de pe Marte ar putea conduce la comercializarea şi militarizarea Spaţiului

spot_img

 

Descoperirea că planeta Marte ar putea conţine apă va inspira următoarea generaţie de exploratori, dar poate duce, de asemenea, la comercializarea şi militarizarea Spaţiului.

Anunţul uimitor al NASA ar putea declanşa o nouă cursă spaţială în ceea ce priveşte cine va domina Universul apropiat.

“Înarmarea în spaţiu” a fost deja descris ca un posibil viitor scenariu într-o analiză publicată în Noiembrie 2014 de către Centrul de Dezvoltare a Forţelor Aeriene din Australia.

James Clay Moltz, profesor în cadrul Departamentului de Securitate Naţională din California, avertizează de ani buni că o cursă spaţială asiatică ar putea fi deja în curs de desfăşurare între China, India, Japonia, Korea de Sud şi alte ţări.

Există posibilitatea ca această cursă spaţială să se transforme într-una de militarizare, fapt evidenţiat în 2007, atunci când China a distrus unul dintre sateliţii săi meteorologici cu o armă anti-satelit, o mişcare ce a şocat întreaga lume.

În timp ce posibilitatea existenţei de apă sărată pe Marte nu va avea un efect direct asupra acestor întâmplări, ar putea totuşi să aducă acest viitor mai aproape.

“Militarizarea spaţiului nu va urma în mod necesar descoperirii apei pe Marte, dar va alimenta această dezbatere revigorată cu privire la comercializarea Spaţiului” a declarat Dr. Jai Galliott.

Un număr de companii deja se întrec în explorarea oportunităţilor comerciale ale spaţiului, printre care se numără Virgin Galactic, al lui Sir Richard Branson, care are ca scop zboruri comerciale în spaţiul apropiat, dar şi programul Space X, compania privată fondată de Elon Musk, care a semnat un contract cu NASA în 2012 pentru a trimite marfă pe Staţia Spaţială Internaţională.

“Dacă te duci înapoi în anii 1960, atunci când prima cursă spaţială începea, ai fi observat că fiecare băieţel îşi dorea să devină astronaut. În anii ’90 am văzut cum NASA a dat greş de multe ori, dar acum, datorită comercializării industriei spaţiale, lucrurile încep să îşi revină, iar eu cred că explorarea planetei Marte este unul dintre factorii care alimentează acest fapt” – Dr. Jai Galliott

O altă companie privată, Planetary Resources (Resurse Planetare), are chiar ambiţiosul plan de a mina asteroizi pentru minerale rare, care ar putea fi folosite în domeniul medicinei şi ingineriei.

Nu ştim încă exact ce rezervă viitorul, însă şansele unui război pe Marte între China şi SUA sunt destul de mici, deci ne putem relaxa între timp.

Octavian Cătuşanu