2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 10:59
No menu items!

Naomi Osaka, locul 2 în WTA, în luptă cu depresia și anxietatea. Motivele retragerii de la Roland Garros

spot_img

Jucătoarea de tenis Naomi Osaka, locul 2 în WTA, și-a anunțat, luni, retragerea de la Roland Garros, după ce a acuzat probleme de anxietate și depresie. Osaka a precizat că prima perioadă de depresie a avut-o imediat după câștigarea primului său titlu de Grand Slam, în 2018, la US Open.  

Jucătoarea a dat vina pe ziariștii de la conferința de presă de după US Open, care au fost „intruzivi”, astfel că problemele ei de sănătate au revenit. Naomi Osaka a transmis pe contul său de Twitter că va sta departe de teren pentru o perioadă. Anunțul vine la doar o zi după ce organizatorii turneului Roland Garros, au anunțat că au amendat-o pe Osaka cu suma de 15 000 de dolari, pe motiv că nu și-ar fi respectat obligațiile contractuale legate de mass-media.

”Nu am dorit niciodată să fiu un motiv de distragere şi recunosc că nu e cel mai potrivit moment, iar mesajul meu ar fi putut fi mai clar. Însă, ce e cel mai important: nu aş trivializa niciodată termenul de sănătate mentală şi nici nu l-aş folosi cu uşurinţă. Adevărul este că am suferit momente îndelungate de depresie după US Open 2018 şi am avut dificultăţi foarte mari să trec peste ele. Toţi care mă cunosc ştiu că sunt introvertită şi toţi cei care m-au văzut la turnee au observat că deseori port căşti audio, care mă ajută să trec peste anxietatea mea socială”, a explicat Osaka pe Twitter.

”Cea mai bună alegere pentru turneu, pentru celelalte jucătoare şi pentru mine este să mă retrag (din turneu), pentru ca toată lumea să se poată concentra pe tenis”, a mai scris Osaka pe reţeaua de socializare.

Declarația publică despre lupta cu anxietatea și depresia a jucătoarei WTA vine după ce mai mulți atleți de renume mondial, printre care jucătorii NBA Kevin Love, DeMar DeRozan, gimnastul Aly Raisman, înotătorul Michael Phelps și alții, au recunoscut public că se confruntă cu aceleași probleme și s-au retras o perioadă din lumea sportului de performanță.

Conform ultimelor statistici date de Organizația Mondială a Sănătății, peste 264 milioane de oameni din întreaga lume suferă de depresie, aceasta fiind catalogată drept cea mai frecventă suferință la nivel mondial, supranumită ”boala secolului XXI”. Aproape 50% dintre persoanele diagnosticate cu depresie sunt, de asemenea, diagnosticate cu o tulburare de anxietate.

Anxietatea este o stare afectivă, definită de un sentiment de nesiguranță, care pare să fie prezent mai tot timpul, indiferent de context. Tulburările de anxietate conduc la nervozitate excesivă, teamă, reținere și îngrijorare. Aceste tulburări modifică modul în care o persoană își procesează emoțiile și se comportă, provocând, de asemenea, simptome fizice. De obicei, tratamentul anxietatii consta intr-o combinatie de terapie cognitiv-comportamentală, psihoterapie si medicatie. Un tratament bazat exclusiv pe medicatie nu va fi eficient atâta timp cât gândurile disfuncționale există.