Noi cercetări sugerează că o mutație a coronavirusului la începutul pandemiei a ajutat-o să se răspândească mai ușor și a făcut mai dificilă oprirea, relatează New York Times.
Mutația, cunoscută sub numele de 614G, a fost observată pentru prima dată în China în ianuarie, înainte de a se răspândi rapid în Europa și New York și, în cele din urmă, a preluat o mare parte a lumii, eliminând alte variante ale virusului.
De luni de zile, mulți oameni de știință au susținut că mutația ar fi putut fi pur și simplu norocoasă, apărând întâmplător în epidemii mari, ca în nordul Italiei, care au însemnat focare în altă parte. Dar o serie de noi cercetări susțin ideea că virusul a dezvoltat capacitatea de a infecta oamenii mai ușor decât varianta originală detectată în Wuhan, China.
Virusul original s-ar fi răspândit în toată lumea indiferent, spun cercetătorii. Dar este posibil ca această mutație să o fi supraalimentat.
„Când totul este spus și făcut, s-ar putea ca această mutație să fi determinat pandemia”, a spus David Engelthaler, un genetician la Institutul de Cercetare a Genomicii Translaționale din Arizona.
Nu există dovezi că mutația provoacă simptome mai severe sau ucide mai mulți oameni sau complică dezvoltarea vaccinurilor. Și, deși unii politicieni au dat vina pe varianta cu răspândire rapidă pentru focare, cercetătorii nu sunt de acord, spunând că vinovate sunt măsurile de izolare necorespunzătoare. Zonele care au aplicat restricții rapide , chiar și atunci când varianta mutanta se răspândea local, s-au descurcat mult mai bine decât cele care nu, spun oamenii de știință.
Sursa: New York Times
Editor: M.C.