25.3 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024 - 13:49
No menu items!

Musk vrea să transforme fostul Twitter într-o rețea cu ”de toate”, inclusiv cu servicii de plăți

spot_img

Elon Musk vrea să transforme X, rețeaua de socializare cunoscută anterior sub numele de Twitter, într-o „aplicație pentru orice”. O astfel de rețea ar cuprinde mesagerie privată, consum de știri, cumpărături și chiar operațiuni bancare. În China, WeChat îndeplinește acest rol, iar Musk a vorbit public despre replicarea acestui model folosind X în alte țări, potrivit unei analize realizate de Bloomberg.

”Plățile se află în centrul acestei idei de aplicație universală. Dacă nu puteți trimite sau cheltui bani pe X, nu veți putea face totul. De fapt, nu veți putea face multe lucruri. Musk știe acest lucru, bineînțeles, motiv pentru care construiește un produs de plăți în cadrul X”, se arată în analiza citată, care se bazează pe solicitările oficiale către autorități pentru a obține licențe intermediere financiară în toate cele 50 de state americane.

Aceste documente au oferit o imagine a ceea ce urmează să se întâmple: o funcție de plăți asemănătoare cu Venmo, care le va permite utilizatorilor să stocheze bani în conturile lor X pentru a face cumpărături și transferuri peer-to-peer cu ușurință. Musk a vorbit chiar despre oferirea unui „randament extrem de ridicat” la solduri pentru a-i încuraja pe oameni să lase bani în contul X.

X a primit licențe de plată în 28 de state până în prezent, cu planuri de extindere la nivel internațional la scurt timp după ce va deveni operațional în SUA. Până când oamenii vor începe, în cele din urmă, să trimită bani prietenilor lor prin X, vor mai trece câțiva ani.

Complexitatea tehnică și birocrația de reglementare vor fi partea ușoară, pentru că adevărata provocare va fi ca publicul să fie convins că X este o bancă. Pentru o mare parte din ultimele două decenii, X a fost o aplicație pentru a urmări știrile și bârfele, pentru a vedea cum vedetele se fac de râs sau pentru a critica politicieni. Nu a fost niciodată un loc pentru a face cumpărături, pentru a-ți plăti datoriile către prieteni sau pentru a păstra economiile.

Și alții au încercat ani de zile, fără succes, să transforme aplicațiile de mesagerie în „WeChat al Occidentului”, inclusiv Mark Zuckerberg de la Meta, care are la dispoziție nu unul, ci două servicii de mesagerie cu un miliard de utilizatori, Messenger și WhatsApp.

Una dintre probleme este că lumea pare să se simtă foarte bine folosind aplicații diferite, specializate, pentru nevoi diferite, specializate.

V. B.