Murele cu aroma intensă şi gust dulce-acrişor au numeroase beneficii pentru sănătate.
Bogate în cel mai puternic antioxidant, resveratrol, conţin multe vitamine (C, E, B1, B2, B3, B5, B6), acid folic, fier, magneziu, tanin, luteină, calciu, fosfor, potasiu, sodiu, cupru, seleniu, mangan, zaharuri de calitate, proteine, grăsimi vegetale puţine, fibre şi substanţe active cu rol antiinflamator, antibacterian, anti-îmbătrânire şi anti-cancerigen, fiind un aliment excelent pentru sănătate.
Murele sunt remineralizante şi astringente, antireumatice şi hipotensive şi pot ameliora simptomele osteoporozei, ale emfizemului pulmonar, ale arteriosclerozei, ale candidozei bucale şi ale fibromului uterin.
Murele întăresc oasele, fiind indicate copiilor în procesul de creştere, adulţilor pentru prevenţia patologiilor osoase şi articulare şi bătrânilor cu risc de demineralizare osoasă, reduc stresul odixativ şi previn boli pe bază de stres (ateroscleroză, cardiopatii, cancere), întăresc sistemul imunitar, au proprietăţi antiinflamatoare, antibacteriene, de detoxifiere hepatică, previn ficatul gras, stimulează detoxiferea colonului şi a intestinelor, combătând constipaţia şi detoxifiind, luptă contra aterosclerozei, reduc stresul oxidativ şi scad colesterolul rău, au efect antiinflamator, antibacterian şi antihemoragic, contractând vasele sângerânde, protejează vederea şi ochii de glaucom şi cataractă, previn cancerul şi anemia.
În medicina tradiţională, murele erau folosite ca pansament pentru răni deschise superficiale şi pentru vânătăi. Murele sunt recomandate în cure de slăbire, ţinând obezitatea la distanţă.
R.M.