Roade cu personalitate
Delicii crocante şi sărat-acrişoare, cu miere sau hrean, murăturile au leac pentru toate lipsurile şi nu lipsesc din cămara unei gospodine care se respectă. În tradiţia românească, murăturile se pun la începutul toamnei şi sunt musai pe masa clasica sau de sărbătoare, ca aperitiv sau garnitură, în special iarna. Locul salatelor de crudităţi este luat cu graţie de castronul cu murături.
În oţet sau în saramură, condimentate şi asezonate, murăturile de casă aduc multe beneficii organismului. Nutriţioniştii recomandă consum zilnic de fructe şi legume, iar murăturile se încadrează perfect în această categorie, deoarece majoritatea vegetalelor sunt bogate în magneziu şi fier. Castraveţii muraţi conţin fibre şi antioxidanţi, ceea ce ajută procesul de digestie, luptă împotriva cancerului şi a radicalilor liberi, implicaţi în procesul de îmbătrânire.
Cea mai sănătoasă este varza murată, medicamentul minune care a salvat mii de vieţi în Evul Mediu, datorită conţinutului bogat de vitamina C, A şi E, zinc, potasiu şi calciu. De secole, varza murată se recomandă persoanelor cu sistem imunitar slăbit, ea având şi un puternic efect antioxidant şi contribuind la întărirea sistemelor nervos şi muscular. Unii medici o recomandă ca pe un puternic afrodiziac, considerând că înlocuieşte cu succes Viagra, iar alţii i-au pus pe astronauţi la dietă cu gustoasa zeamă de varză murată.
C.N.