În anul 2012, cea mai mare cerere de forță de muncă salariată a fost în rândul ocupațiilor de operatori la instalații și mașini, asamblori de mașini și echipamente și de muncitori necalificați, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).
La polul opus, cel mai puțin căutați au fost muncitorii calificați din agricultură, silvicultură și pescuit, precum și înalții conducători ai administrației publice sau funcționarii superiori.
În profil teritorial, cele mai multe joburi vacante s-au înregistrat, în 2012, în regiunile București-Ilfov și Nord-Est, cu 6.700, respectiv 3.600 de locuri vacante. În schimb, regiunea Sud-Vest Oltenia și cea Sud-Est au avut cele mai puține locuri de muncă libere.
Potrivit studiului Manpower privind Perspectivele angajării de forță de muncă, angajatorii români se așteaptă la o creștere modestă pentru primul trimestru al acestui an, deși criza euro încă mai are capacitatea de a influența piața muncii din România. Dintre cei 635 de angajatori intervievați, 17% se așteaptă să crească angajările, iar marea lor majoritate să își mențină nivelurile de personal pentru primul trimestru din 2013.
Cosmina Croitoru