4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 18:36
No menu items!

Muncitorii dintr-o fabrică italiană s-au săturat de măști: „Grevă ca să respirăm!”

spot_img

Muncitorii au stat cu brațele încrucișate timp de o oră la fabrica Electrolux din Susegana, regiunea Veneto, din Nordul Italiei. Ei au decis să intre în grevă pentru a obține o schimbare a dispozitivelor medicale. Măștire furnizate lucrătorilor, Ffp2 s-au dovedit improprii, deoarece creează probleme respiratorii pentru cei care stau 8 ore în fabrică, la căldură și trebuie să se deplaseze în timp ce lucrează.

În timp ce oficialii companiei afirmau că sunt inexplicabile și greu de acceptat motivele pentru care muncitorii fac grevă, muncitorii au replicat că „numai cei care nu au lucrat niciodată cu măști în ritmul șefilor, care poat înțelege ce înseamnă să transpire și să nu poată respira suficient într-o linie de asamblare care produce un frigider la fiecare 42 de secunde și cu o lunetă grea. Acela fiind lucrătorul bolnav și care trebuie respectat”.

Reprezentanții muncitorilor au explicat că firma Electrolux a împărțit angajaților măști FFP2 fără supapă, cel mai protector model folosit în spitale și secții Covid 19, dar impropriu pentru lucrările aerobice înalte, deoarece împiedică respirația regulată.

În faţa acestei situaţii, unele sindicate au cerut ca angajaţii să poate măşti mai puţin protectoare, similare cu cele utilizate în alte fabrici sau să facă mai multe pauze pentru „a-şi trage răsuflarea”, a relatat și cotidianul Il Corriere della Sera. Răspunsul a fost negativ, determinând muncitorii să lanseze „o grevă pentru a respira”, care a constat în suspendarea activităţii timp de o oră prin rotaţie.

Într-un comunicat trimis AFP, secretarul general al sindicatului FIOM CGIL din Treviso, Enrico Botter, a solicitat „o organizare a muncii care să poată ameliora atât dificultăţile ridicate de dispozitivele de securitate individuale, cât şi evitarea adunării muncitorilor”.

„Concret, vorbim despre creşterea numărului de pauze şi a locurilor mai spaţioase (…) Toate acestea pentru a găsi un echilibru între protecţia sănătăţii, calitatea vieţii profesionale şi dreptul la muncă”, a mai spus el.