0.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 6:56
No menu items!

Munca la gri – ce este și de ce este vizată de inspectorii ANAF

spot_img

Inspecția Muncii și Direcția Antifraudă din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) vor demara controale, începând din luna ianuarie, la firmele care sunt suspecte de muncă la gri, a declarat, luni, Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat în cadrul Inspecției Muncii.

„Am semnat în protocol cu ANAF, cu direcția de Antifraudă, având în vedere că sunt suspiciuni că există salariați care lucrează două ore, dar în fapt aceștia lucrează opt ore. Inspecția Muncii nu are competență să sancționeze aceste lucruri, le are ANAF și atunci facem împreună control. O să demarăm controale împreună, începând din luna ianuarie”, a spus Dantes Nicolae Bratu.

Acesta a precizat că nu există o listă cu firmele care urmează să fie verificate și nici nu există o durată prestabilită a campaniei.

„Sunt suspiciuni și vin din teren, de la inspectorii de muncă. Aceștia spun că au fost găsiți salariați care lucrează două ore, trei sau patru ore, dar ei de fapt stau acolo mai mult. Ei au contract cu timp parțial. Francezii îi spun muncă disimulată. Noi îi spunem muncă la gri”, a afirmat Nicolae Bratu.

Fenomenul „muncii la gri”, deși implică atât avantaje cât și riscuri pentru angajatori, este un compromis, acceptat cu ușurință și de angajați. 

Legislația stabilește sancțiuni pentru angajatorii care au angajați fără contracte de muncă. Astfel că, nerespectarea măsurilor stabilite de inspectorii muncii reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 3.000 lei și 10.000 lei.
Pe de altă parte, în cazul în care salariatul are contract de muncă dar încasează și sume la “gri”, riscul de sancțiune este minim, atât timp cât din situațiile financiare ale companiei nu poate fi dovedită plata sumelor respective.

În plus, în cazul unui astfel de control, dacă se dovedeste că salariile efectiv acordate sunt mai mari decât cele pentru care s-au plătit impozite și contributii, angajatorul poate fi găsit vinovat de evaziune fiscală, sancționabilă, în functie de gravitatea faptei cu închisoare sau cu amendă penală.

Potrivit datelor prezentate de șeful Inspecției Muncii, la 30 noiembrie 2015 în registrul general de evidență a salariaților erau 5.428.715 de salariați activi, 6.162.739 de contracte de muncă active, din care 1.109.460 cu timp parțial.