Muhammad Munaf a făcut referire, în primul interviu pe care l-a acordat, la Traian Băsescu, fără a-i pronunţa însă numele
Muhammad Munaf – unul dintre martorii-cheie în răpirea celor trei jurnalişti români (Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Eduard Ohanesian) în Irak, în martie 2005 – a acordat primul său interviu la Antena 3. Prima parte a interviului a fost difuzată, duminică seara, de Mihai Gâdea, la Sinteza Zilei.
Munaf a precizat că, în acest fel, adevărul legat de răpirea celor trei jurnalişti, dar şi a sa, la Bagdad, va ieşi la lumină mai devreme de 50 de ani, aşa cum estima Traian Băsescu. „Adevărul este la mine, tot adevărul este la mine”, a spus Muhammad Munaf, potrivit căruia, „profesorul” la care făcea referire cu câţiva ani în urmă Omar Hayssam (condamnat la 20 de ani de închisoare pentru terorism şi implicare în răpire) este „persoana cea mai mare care conducea România”.
Răspunzând unei întrebări, Munaf a întărit: „Omar Hayssam se referea la persoana care conducea România în acea perioadă”. Deşi s-a ferit să pronunţe numele acestei persoane, România a fost condusă în perioada la care face referire Muhammad Munaf de Traian Băsescu.
VEZI AICI PRIMA PARTE A INTERVIULUI CU MUHAMMAD MUNAF
S-au furat 8-9 milioane de euro din banii de răscumpărare
Muhammad Munaf a mai spus că răpitorii au cerut 10-12 milioane de euro de la autorităţile române în schimbul eliberării celor trei jurnalişti. Din această sumă plătită de statul român 8-9 milioane de euro „s-au furat”, a spus Munaf.
Potrivit acestuia, după eliberarea sa şi a jurnaliştilor, la Ambasada României din Bagdad, un general care vorbea „aproape perfect arabă” discuta cu răpitorii, pentru ca atât jurnaliştii, cât şi Munaf să-şi recupereze lucrurile rămase în posesia celor care-i ţinuseră ostatici.
În martie 2005, Munaf le-a fost ghid în Irak jurnaliştilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian. Apoi a fost ostatic, alături de ei, timp de 55 de zile. După eliberare a fost arestat de armata americană, fiind acuzat de complicitate la răpirea jurnaliştilor. În 2006, un tribunal irakian l-a condamnat la moarte pe Munaf, dar Curtea irakiană de Casaţie a anulat sentinţa.
În 2006, la scurt timp după ce a părăsit România, unde fusese deja inculpat, Omar Hayssam a sugerat, în cadrul unor convorbiri cu procurorul Ciprian Nastasiu, că plecarea sa a fost aranjată la vârf, totul fiind legat de un personaj misterios, numit „Profesorul”.