-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 0:45
No menu items!

Mugur Isărescu va primi un nou mandat de guvernator al BNR. Cum se negociază funcțiile la vârful CA

spot_img

Mugur Isarescu

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, va continua încă cinci ani la șefia băncii centrale, în această perioadă purtându-se discuții cu privire la componența la vârf a Consiliului de Administrație, au declarat surse convergente pentru Sursa Zilei. Două nume ”se bat” pentru unul dintre posturile de viceguvernator, cel care va fi lăsat liber de Bogdan Olteanu, persoană care, oficial, pierde politic funcția, în contextul ieșirii PNL de la guvernare.

Guvernatorul Isărescu va primi în octombrie un nou mandat la șefia băncii centrale, dorind să introducă România în zona euro, în 2019, aceasta fiind o dorință ”cu repetiție” a oficialului. Bătălia se dă pentru unul dintre cele două posturi de viceguvernator, respectiv cel ocupat de liberalul Bogdan Olteanu. Cei doi candidați sunt Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, și Bogdan Drăgoi, consilier prezidențial pe mediul de afaceri, fost ministru al Finanțelor Publice în guvernul Boc.

Potrivit unor surse oficiale din banca centrală, Cristian Popa, celălalt viceguvernator al băncii centrale, va continua pe aceeași poziție pentru încă un mandat. Cât privește scaunul lui Bogdan Olteanu, acesta va fi ocupat, cel mai probabil și în ciuda dorinței președintelui Traian Băsescu, de Lucian Croitoru. Negocierile s-au purtat inclusiv la nivel politic, susțin surse apropiate discuțiilor. Modul în care s-au dus aceste negocieri și faptul că Bogdan Drăgoi nu este agreat de Isărescu l-au deranjat pe șeful statul, care a adus recent acuzații directe la adresa băncii centrale.

Mugur Isărescu este guvernator al băncii centrale din 1990, iar Florin Georgescu, susținut de PSD, este prim-viceguvernator din 2004. Pentru o scurtă perioadă de timp, în 2012, Georgescu a fost și ministru de Finanțe, funcție pe care premierul Victor Ponta și-ar fi dorit-o pentru acesta și în Cabinetul Ponta III.

Cristian Popa ar fi la al treilea mandat, după ce pe primul l-a obținut în 1998. Despre retragerea lui Isărescu din funcția de guvernator se vorbește dinaintea obținerii actualului mandat, motivul rămânerii la șefia BNR fiind același: intrarea României în zona euro. Doar că ținta pentru acest obiectiv a fost mutată din 2014 în 2019.

Isărescu afirma, în luna noiembrie a anului trecut, că informaţiile privind posibila sa candidatură la alegerile din 2014 pentru funcţia de preşedinte al României sunt fără fundament şi că nu a avut nicio discuţie în acest sens, dar în privinţa unui nou mandat de şef al BNR nu a oferit un răspuns clar. Șeful băncii centrale împlinește, în luna august a acestui an, 65 de ani.

Cosmina Croitoru