-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:18
No menu items!

Motoparapantă prăbușită în Lacul Comana. Instructorul de zbor și însoțitorul său, resuscitați de turiști. Ambulanța a ajuns după 40 de minute

spot_img

O anchetă a fost deschisă în cazul accidentului aviatic produs în județul Giurgiu, duminică, când o motoparapantă s-a prăbușit în Delta Neajlovului. Instructorul de zbor a fost internat în spital, în stare gravă, iar însoțitorul acestuia a încetat din viață.

Imediat după accident, instructorul de zbor și însoțitorul acestuia au fost salvați de doi turiști care au intervenit cu un caiac din cauciuc pentru a-i scoate din apa lacului. Ambulanța chemată în urma apelului la 112 a ajuns la fața locului după 40 de minute, fără aparatura necesară pentru resucitare. Mai mult, echipajul medical a fost trimis pe lac fără barcă de salvare, iar elicopterul SMURD chemat în ajutor a ajuns la locul accidentului după aproape o oră de la apelul făcut la numărul de urgență.

Până la venirea ambulanței, atât instructorul, cât și însoțitorul lui au fost resuscitați de cei doi turiști care i-au scos de sub apă, de la o adâncime de peste 3 metri, dintre fiarele contorsionate ale aparatului în care cei doi bărbați rămăseseră blocați, prinși în chingile de siguranță și în corzile aripii de portare.

Echipajul medical a venit fără barcă de salvare, deși, prin apelul la 112, li s-a transmis că este vorba despre un echipaj al unei motoparapante care s-a prăbușit în lac. Nu aveau aparatură de resuscitare și au continuat să facă manevrele cu mâna, într-un mod primitiv”, a explicat pentru Sursa Zilei unul dintre martorii accidentului.

Accidentul de duminică este parcă o copie la indigo a accidentului de elicopter produs la Siutghiol, în decembrie 2014, din care, însă, nici autoritățile, nici oamenii simpli nu au învățat nimic, nici măcar ce înseamnă solidaritatea. “La nici 4 metri distanță de locul în care a căzut aparatul de zbor, pe lac, se aflau doi pescari cu o barcă. Nu au făcut niciun gest pentru a-i ajuta pe instructor și pe însoțitorul său. Au rămas impasibili să pescuiască mai departe, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. La fel au procedat și alți turiști aflați pe malul lacului, care și-au văzut în continuare nestingheriți de grătar și de distracție”, a adăugat același martor.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Giurgiu, Cristian Virag, a explicat, duminică seara, pentru Agerpres, de ce nu a ajuns și o barcă de salvare la locul accidentului. Acesta nu a putut explica însă și motivele pentru echipajul medical a ajuns pe lac după 40 de minute de la apelul înregistrat la 112. “Am fost anunţaţi prin 112 să intervenim după ce o parapantă cu motor a căzut în Parcul Comana, în lacul din Parcul Comana. Am trimis la faţa locului o autospecială cu apă şi spumă, o barcă de la Detaşamentul Giurgiu şi un echipaj SMURD. Barca a fost întoarsă din drum pentru că cetăţenii aflaţi la faţa locului au intervenit pentru scoaterea celor doi bărbaţi căzuţi în apă”, a declarat Cristian Virag pentru Agerpres.

Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Giurgiu, Cornel Vasilache, un bărbat a sunat la 112 şi a spus că a văzut căzând o parapantă în lacul de la Comana. ”Am înţeles că în parapantă era instructorul de zbor şi un însoţitor. Iniţial, a fost găsit instructorul de zbor. La scurt timp a fost găsit şi cel de-al doilea bărbat, însoţitorul instructorului. În continuare se fac cercetări pentru stabilirea cu exactitate a condiţiilor în care s-a produs incidentul”, a spus, la rândul său, purtătorul de cuvânt al IPJ Giurgiu, Cornel Vasilache.

Oficialul IPJ a arătat că elicopterul SMURD sosit la faţa locului l-a preluat pe instructorul de zbor, starea acestuia fiind gravă.

Parchetul Curții de Apel București (PCAB) a anunțat că a deschis o anchetă caz, însă nu este investigat și modul în care au intervenit autoritățile.

Potrivit unui comunicat al PCAB, în cauză s-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la infracțiunile de încălcarea de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu sau neîndeplinirea lor, dacă fapta este de natură să pună în pericol siguranța zborului; pilotarea unei aeronave de către o persoană care nu posedă documentele de certificare prevăzute de reglementările în vigoare și exploatarea unei aeronave fără ca aceasta să posede un certificat de înmatriculare sau identificare și un certificat ori autorizație de navigabilitate sau documente echivalente.

Cercetarea la fața locului a fost efectuată de o echipă operativă formată din lucrători din cadrul Poliției municipiului Giurgiu, coordonată de un procuror de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, cu sprijinul reprezentanților Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile. Din primele investigații a rezultat că aparatul de zbor (motoparașută) înmatriculat sub nr. YR-5127, având capacitate de 2 locuri, ocupate de un pilot și un pasager, s-a prăbușit în Delta Neajlovului, de pe raza localității Comana, județul Giurgiu, la contactul violent cu suprafața apei motoparașuta scufundându-se.

Pilotul aparatului a fost preluat de un echipaj SMURD și transportat la Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar – Arseni din Capitală. În cazul pasagerului, s-au făcut manevre de resuscitare, dar fără rezultat, se ma precizează în comunicatul Parchetului Curții de Apel București.

Conform PCAB, pentru stabilirea împrejurărilor și circumstanțelor producerii accidentului aviatic, la dosarul penal înregistrat în evidențele Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București va fi conexat dosarul penal, având ca obiect infracțiunea de ucidere din culpă, constituit la Parchetul de pe lângă Judecătoria Giurgiu, în legătură cu același eveniment.

Pilotul rănit este Marian Cojocaru, șeful Aerodromului Comana. Pasagerul se numește Nik Baydin, cetățean rus cu rezidența în România și chitarist al formației „The Rock”. Trupa este un tribut adus AC/DC și susținuse, vineri seara, un concert la Arenele Romane din București.

CITEȘTE ȘI: MASACRUL COLECTIV. Ancheta se extinde la intervenție. În ce alte dosare mari procurorii ar trebui să urmeze aceeași procedură

Raluca Dan
foto: pixabay.com