1.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 10:53
No menu items!

Motoarele economiei se gripează în zona euro

spot_img

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a înrăutăţit prognoza de creştere economică a României pentru acest an de la 0,8%, cât estima în iulie, la 0,5%, motivele fiind criza euro, evoluţia agriculturii şi incertitudinea politică.

Estimările băncii sunt mai bune pentru anul următoare în care se așteaptă ca economia să crească cu 1,9%. În precedentul raport anticpa o creştere de 1,8%.

„Încetinirea din zona euro, declinul semnificativ al producţiei agricole şi incertitudinea politică sporită au avut un puternic impact de atenuare asupra creşterii României în acest an. În prezent, PIB este estimat să urce cu numai 0,5%, în pofida unui trimestru al doilea solid „, se spune în raportul BERD.

În trimestrul 3, creşterea economică s-a diminuat cu 0.3% faţă de prognoze, ajungând la 0,8%. Împrumuturile de la FMI şi de la alţi creditori externi au diminuat impactul crizei din zona euro.

Fondul Monetar Internaţional are proiecţii mai optimiste pentru România, atât referitor la acest an, de 0,9%, cât şi pentru anul următor, de 2,5%.

Creşterea în regiunea în care activează BERD încetineşte de la 4,6% anul trecut la 2,7% în acest an. Anul viitor, apreciază experţii BERD economia îşi va reveni uşor, la o creştere  de 3,2%, anul următor- Această fluctuaţie este pusă pe seama crizei din zona euro.

În Europa Centrală şi în Europa de Sud-Est, regiune din care face parte şi România, cele mai multe state vor înregistra o creştere a PIB mai redusă decât se anticipa anterior, întrucât scenariul de bază pentru zona euro s-a înrăutăţit din nou, se arată în raport.

Economia Poloniei, care a cunoscut pînă acum o creştere constantă şi sănătoasă, s-a gripat. Investiţiile publice vor fi în continuare diminuate, în special din cauza absorbţiei mai lente a fondurilor europene, în vreme ce investiţiile private încep şi ele să dea semne de declin faţă de cifrele de la începutul anului.

În Slovenia, recuperarea lentă de la începutul anului s-a transformat într-o a doua perioadă de recesiune.

Iar în Croaţia situaţia este şi mai gravă, înregistrându-se în primul trimestru, o scădere economic de 1,3%  comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 2,1 în trimestrul doi 2012, faţă de trimestrul 2 2011.