Anchetatorii vizează contractele derulate de Primăria Constanța pentru ridicarea celui mai mare mall din oraș
Polițiști și procurori DNA fac, joi, 13 percheziţii în Bucureşti, Constanţa şi Cluj, la sediile unor firme, precum şi la sediul primăriei condusă de Radu Mazăre. Surse judiciare au precizat pentru Sursa Zilei că anchetatorii verifică, în principal, contractele derulate de Primăria Constanța pentru ridicarea celui mai mare și mai nou mall din oraș – Maritimo. Maritimo a fost ridicat pe un teren care a aparținut municipalității și apoi unei firme a lui Sorin Strutinsky, în zona vechii șosele de centură a Constanței.
Radu Mazăre a ajuns la sediul Primăriei Constanţa în jurul orei 10.15. El a declarat, la intrarea în instituţiei, că nu ştie care este motivul percheziţiilor şi ce anume caută procurorii.
La primărie a venit mai întâi viceprimarul. Între timp, m-am spălat pe cap, m-am dat cu deodorant care îmi aduce mie aminte de Brazilia, m-am îmbrăcat mai gros. S-ar putea să mă întorc, s-ar putea să nu mă întorc acasă. Asta e viaţa, m-am pregatit pentru orice. (…)Dacă mă saltă, bine, dacă nu mă saltă, mă duc să mă dau cu caiacul, că este o zi frumoasă.
Radu Mazăre
primar Constanța
Întrebat dacă percheziţiile procurorilor au legătură cu sesizarea făcută de ANI în decembrie 2014, el a spus că nu ştie şi că ştie doar că sunt percheziţii şi la TV Neptun, unde sunt căutate tot contractele încheiate de SC Soti cu Primăria Constanţa.
Mazăre a mai susţinut că aceste contracte au mai fost verificate de anchetatori „în nenumărate rânduri” şi că el nu mai este de 12 ani acţionar în aceste firme.
Nu mai sunt acţionar de 12 ani la ziar, la televiziune, la firma de pază. Contractele cu aceste firme sunt cerute, care ar urma să fie acuzaţiile nu ştiu, au mai fost verificate în nenumărate rânduri. (…)M-am obişnuit să trăiesc în România, m-am obişnuit să mă culc seara şi a doua zi….Oricum, când m-a trezit filipineza (menajera –n.r.), zic: «e DNA, sigur, pe undeva».
Radu Mazăre
primar Constanța
Direcţia Naţională Anticorupţie arată, într-un comunicat, că în acest dosar se fac cercetări pentru infracţiuni de corupţie, asimilate celor de corupţie, de serviciu şi a unor infracţiuni economice, care ar fi fost comise în perioada 2008-2014.
Anchetatorii fac, joi, 13 percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Constanţa şi Cluj, la sediul unei instituţii publice, la sediile unor societăţi comerciale şi la domiciliile unor persoane, a precizat DNA.
Surse judiciare au precizat că instituţia publică unde au loc percheziţii este Primăria Constanţa, de unde sunt ridicate mai multe documente privind relaţiile acestei instituţii cu mai multe firme, între care şi societatea omului de afaceri Sorin Strutinsky, SC Soti Cable Neptun SRL.
Potrivit surselor citate, percheziţii au loc şi la punctele de lucru din Cluj şi Constanţa ale SC Tripont Invest SRL, la sediul social din Constanţa şi la un punct de lucru din Bucureşti ale SC Soti Cable SRL, la sediul din Constanţa al SC Polaris M. Holding şi la SC Telegraf Advertising SRL, societate care ar fi coordonată tot de omul de afaceri Sorin Strutinsky.
De asemenea, procurorii DNA fac percheziţii la locuinţa administratorului SC Property Developement TWO SRL din Bucureşti, Asi Kahana, la Vasile Florin Ciorca din Cluj-Napoca şi la Carmen Ghermuş (fostă Iorga) din Eforie Nord, aceasta din urmă fiind o persoană de încredere a lui Strutinsky.
Anchetatorii vor ridica la percheziţii documente: facturi, chitanţe, extrase de cont, privind contracte încheiate de Primăria Constanţa cu mai multe firme dintre cele vizate în acest dosar.
Sursele citate au precizat că anchetatorii urmăresc, în principal, modul în care au fost derulate contractele privind achiziția terenului și construirea mall-ului Maritimo. Complexul comercial a fost ridicat pe un teren care a aparținut inițial Primăriei Constanța și a fost apoi acordat, în compensare, cumpărătorului de drepturi litigioase- o firmă controlată de Sorin Strutinsky. Această din urmă societate a vândut apoi terenul companiei TriGranit, reprezentată de Arpad Paszkany. Compania a dezvoltat mall-urile Polus Center Cluj-Napoca și Maritimo Shopping Center Constanța, ambele intrate ulterior în portofoliul austriecilor de la Immofinanz, și ei acționari în TriGranit.
Strutinsky „zeciuia” contractele de reabilitare a canalelor care leagă Dunărea de Marea Neagră
Omul de afaceri Sorin Strutinsky, preşedintele CVM Tomis Constanţa, a fost reţinut de procurorii DNA, miercuri, într-un dosar în care este suspectat de dare de mită şi trafic de influenţă, urmând ca joi să fie dus în instanţă cu propunerea de arestare preventivă.
El este acuzat că ar fi primit de la reprezentantul unei firme peste 635.000 de lei şi 25.000 de euro, pentru a interveni la funcţionari ai Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile Constanţa să plătească lucrările executate de societate, în baza unui contract.
Surse judiciare au precizat că sumele pretinse de Strutinsky se referă la contractele – în valoare totală de 270 de milioane de euro din fonduri europene – pentru executarea lucrărilor de reabilitare a canalelor Dunăre – Marea Neagră și Midia Năvodari.
În dosarul aflat pe masa DNA există două denunțuri împotriva lui Strutinsky, formulate de Dragoș Bîlteanu (fostul șef al SIF Banat-Crișana, arestat, în decembrie anul trecur, într-un dosar instrumentat de DIICOT) și Dorin Lazia, fiul lui Lucian Lazia, proprietar al grupului de firme Argos din Constanța, care deține, printre altele, și primul șantier naval privat din România.
Sorin Strutinsky este un apropiat al primarului municipiului Constanţa, Radu Mazăre, cu care este asociat în mai multe firme.
Maia Constantin