-1.5 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025 - 5:30
No menu items!

Motivarea CCR în cazul Avocatului Poporului, Renate Weber. Ce judecători au fost de acord cu demiterea

spot_img

Judecătoarele CCR Simina Tănăsescu şi Livia Stanciu au fost de acord cu demiterea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului.

Elena-Simina Tănăsescu, fost consilier prezidențial, numită, în urmă cu doi ani, în funcția de judecător de către președintele Klaus Iohannis, și Livia Stanciu, fosta şefă a ÎCCJ, numită în funcția de judecător în 2016, au formulat opinie concurentă la decizia CCR privind neconstituţionalitatea hotărârii Parlamentului de revocare a Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului.

În opinia lor,  revocarea Avocatului Poporului nu poate avea loc pentru realizarea atribuţiilor sale, ci pentru nerealizarea atribuţiilor sale ori pentru realizarea defectuoasă a acestora sau pentru exces de putere.

”De aceea, considerăm că în Hotărârea Parlamentului nr.36/2021 trebuia precizată şi clar identificată fiecare faptă ori omisiune imputată Avocatului Poporului, precum şi atribuţia corespunzătoare ce nu a fost realizată sau a fost realizată defectuos ori abuziv, inclusiv prin menţionarea normelor juridice astfel încălcate. Acest lucru a fost respectat doar în privinţa netransmiterii raportului special privind problemele de sistem constatate în cazul crimelor de la Caracal, prin evocarea art.15 alin.(2) din Legea nr.35/1997, dar lipseşte în privinţa tuturor celorlalte fapte enumerate în instrumentul de prezentare şi motivare a Hotărârii Parlamentului nr.36/2021”, afirmă ele.

Mai mult, cele două judecătoare nu au fost de acord cu faptul că decizia Curţii a inclus şi prevederea expresă referitoare la reîntoarcerea Renatei Weber pe postul deţinut.

”Atunci când este învestită cu verificarea constituţionalităţii unor hotărâri parlamentare cu caracter individual, Curtea Constituţională nu este instanţă judiciară de contencios administrativ pentru a putea dispune repunerea în situaţia anterioară a persoanelor vizate de actul individual invalidat”, argumentează cele două judecătoare CCR.

Judecătoarele menționează că sesizarea de neconstituţionalitate formulată de grupul parlamentar al Partidului Social Democrat din Camera Deputaţilor şi Senat trebuia admisă, cu consecinţa constatării neconstituţionalităţii Hotărârii Parlamentului României nr.36/2021.

Curtea Constituţională a României a declarat, marţi, neconstituțională revocarea lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului. Asffel, de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial al României, aceasta își poate relua funcția deținută.