Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat definitiv, în 24 ianuarie, de instanţa supremă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul favorizării lui Nicolae Popa
Timpul executat de Sorin Ovidiu Vîntu din cei doi ani de închisoare pentru favorizarea lui Nicolae Popa nu este suficient pentru ca acesta să-şi însuşească scopul preventiv şi educativ al pedepsei, arată Judecătoria Sectorului 4, în motivarea decizie de respingere a cererii de eliberare condiţionată.
Tot în motivare se precizează că Vîntu, în timpul detenţiei, a fost sancţionat disciplinar de două ori şi recompensat o dată.
„În ce priveşte comportamentul pe perioada detenţiei, instanţa reţine că acesta a fost unul oscilant, iar timpul petrecut în detenţie nu este suficient pentru reeducare. Deţinutul, aflat la prima analiză a comisiei, a fost sancţionat disciplinar de două ori şi recompensat o dată. Se mai reţine că, în ultima parte a executării pedepsei, petentul nu a dat dovezi temeinice de îndreptare, neevidenţiindu-se în nicio modalitate prin comportamentul său în locul de deţinere”, arată Judecătoria Sectorului (JS) 4, în motivarea deciziei.
Instanţa mai menţionează că participarea lui Vîntu la activităţile desfăşurate la nivelul secţiei de deţinere şi recompensa obţinută nu reprezintă „dovezi temeinice de îndreptare”. Omul de afaceri mai poate cere eliberarea condiţionată după 22 august, a precizat instanţa.
În 26 mai, cererea de eliberare condiţionată formulată de Sorin Ovidiu Vîntu – încarcerat după condamnarea la închisoare din dosarul privind favorizarea lui Nicolae Popa – a fost respinsă ca nefondată de magistraţii de la Judecătoria Sectorului 4.
Soluţia nu este definitivă şi poate fi contestată la Tribunalul Bucureşti. Vîntu este judecat şi în dosarul privind devalizarea Fondului Naţional de Investiţii, fiind acuzat de spălare de bani şi instigare la delapidare.
C.C.