Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a reiterat îndemnul Moscovei la crearea unui „spaţiu economic şi umanitar comun” „de la Lisabona la Vladivostok”, o idee evocată de către preşedintele rus Vladimir Putin dar care a fost primită cu răceală de europeni
Rusia şi-a exprimat marţi speranţa că relaţiile sale cu Uniunea Europeană nu au atins un punct „fără întoarcere” din cauza crizei din Ucraina, după ce UE a anunţat noi sancţiuni împotriva separatiştilor ucraineni proruşi susţinuţi de Moscova.
„Sperăm că «punctul fără întoarcere» nu a fost atins”, a declarat ministrul rus de xxterne Serghei Lavrov la o reuniune a unor diplomaţi ruşi şi belaruşi la Minsk, capitala Belarusului, înaintea unor discuţii prevăzute marţi la Moscova cu omologul său german Frank-Walter Steinmeier.
„Suntem interesaţi de dezvoltarea legăturilor” cu Europa, a declarat Lavrov, citat de agenţia oficială Tass.
Şeful diplomaţiei ruse a reiterat îndemnul Moscovei la crearea unui „spaţiu economic şi umanitar comun” „de la Lisabona la Vladivostok”, o idee evocată de către preşedintele rus Vladimir Putin dar care a fost primită cu răceală de către europeni.
Lavrov a îndemnat din nou autorităţile ucrainene să respecte armistiţiul încheiat în septembrie cu separatiştii proruşi din estul Ucrainei, încălcat zilnic de ambele tabere şi să se angajeze în negocieri cu rebelii pentru a pune capăt conflictului care s-a soldat cu peste 4.000 de morţi.
„În loc să stabilească contacte (cu separatiştii), Kievul s-a angajat într-o politică de asfixiere economică şi socială a sud-estului” Ucrainei, a acuzat el, referindu-se la zone aflate sub controlul separatiştilor.
„Sper că colegii noştri occidentali, care au o influenţă asupra Kievului, îşi dau seama de pericolul” unei asemenea politici, a adăugat Lavrov.
El a mai afirmat că Moscova doreşte reformarea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care a mobilizat observatori în Ucraina.
„Ne opunem ca această organizaţie să devină un instrument” al occidentalilor împotriva Rusiei, a subliniat el.
UE a decis luni să extindă lista cu nume ale unor lideri separatişti ucraineni cărora le sunt impuse sancţiuni, dar nu a consolidat sancţiunile impuse Rusiei, în speranţa de a păstra dialogul cu Moscova privind criza din Ucraina, care provoacă cele mai puternice tensiuni între Rusia şi Occident de la Războiul rece încoace.