3 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 4:44
No menu items!

Morgan Stanley: Sistemul bancar din Bulgaria, mai vulnerabil decât cele din România și Serbia, în cazul unui Grexit

spot_img

Băncile reprezintă cel mai rapid traseu de contagiune

 MORGAN STANLEY

Bulgaria are mai mult de pierdut decât România și Serbia, în cazul potențialei ieșiri a Greciei din zona euro (Grexit), potrivit unui raport al băncii americane Morgan Stanley, publicat luni și citat de Bloomberg.

”Băncile elene au o cotă de piață semnificativă în Bulgaria, România și Serbia, dar cel mai ridicat nivel se înregistrează în Bulgaria. Deși impactul economic al unui Grexit pare gestionabil, credem că băncile reprezintă cel mai periculos canal de propagare a efectelor negative ale unei astfel de evoluții’, se arată în raportul Morgan Stanley Research.

În Bulgaria, United Bulgarian Bank, Piraeus Bank Bulgaria și Alpha Bank sunt deținute integral de băncile elene. Patru bănci din România și trei din Albania sunt controlate de băncile lor mamă din Grecia.

În România sunt prezente National Bank of Greece (Banca Românească), Piraeus Bank, Alpha Bank și Eurobank (Credit Europe Bank). Cele patru bănci sunt subiecție de drept românesc și controlate de BNR, însă ar putea apărea probleme dacă populația și companiile ar acționa emoțional și ar retrage sume masive sau dacă acționarii ar decide să mute capital înspre Grecia.

Datele Morgan Stanley arată că 14% din afacerile băncilor elene sunt pe piețele din sud-estul Europei. Cota lor de piață în regiune este de 25% și operațiunile lor sunt finanțate din depozite a căror valoare se ridică la aproximativ 15 miliarde de euro (16,7 miliarde de dolari).

În România, activele băncilor grecești reprezintă 18% din totalul activelor băncilor străine, față de 33% în Bulgaria și 23% în Serbia.

”Vedem că există potențial pentru ieșiri masive din depozitele bancare din cauza riscurilor. În cazul lipsei de lichidități, subsidiarele băncilor elene din Bulgaria, România și Serbia va trebui să fie sprijinite de autoritățile locale”, potrivit documentului.

”În cazul unor ieșiri masive de capital din băncile elene, impactul asupra datoriei și al deficitului fiscal al guvernelor din regiune va fi semnificativ”, se mai arată în raport, care adaugă că România și Serbia sunt mai puțin expuse la riscurile pe termen scurt.