Una dintre cele mai consumate legume din lume, morcovul este originar din Afganistan, iar inițial a avut culoarea albă, însă prin selecţie naturală s-a obţinut morcovul portocaliu de astăzi.
Morcovul conține vitaminele A, B1, B2, C, săruri minerale, precum calciu, magneziu, fier, potasiu, sodiu, fosfor, asparagina și beta-caroten, fibre alimentare, pigment vegetal cu proprietăți antioxidante. Consumat cu regularitate, morcovul menține sănătatea organismului și în special pe cea a ochilor, a pielii și a părului, dar și pe cea a oaselor, datorită conținutului de vitamina K.
Ce beneficii aduce morcovul?
- Determină creșterea celulară sănătoasă.
- Întărește sistemul imunitar.
- Luptă împotriva radicalilor liberi din organism
- Conținutul nutritiv este mai bine absorbit în prezenta uleiului.
- Mătreața și problemele scalpului pot fi rezolvate cu ajutorul morcovilor.
- Sucul de morcovi elimină pietrele la rinichi
- Are efect diuretic, digestiv și anti-anemie
- Reduce colesterolul
- Îmbunătățește vederea
- Ajută la vindecarea rănilor, fiind un bun analgezic și antihemoragic și oferă epidermei un aspect mai tânăr, mai sănătos.
- Are efect anticanceros, datorat carotenoidelor și, în mod special, beta-carotenului, precursor al vitaminei A.
C.I.