3.3 C
București
luni, 25 noiembrie 2024 - 5:12
No menu items!

Moody’s: România va avea o creştere de 3% şi un deficit de 5,7% din PIB în 2024. Când va începe Guvernul să strângă cureaua

spot_img

Agentia de rating Moody’s estimează că economia României va avea o creştere de 3% în 2024 şi de 3,5% în 2025, sustinută de consum, dar şi de investitiile publice şi private, în timp ce Guvernul se va confrunta în continuare cu deficite fiscale şi de cont curent ridicate, se arată într-un raport citat de ZF.ro.

Moody’s preconizează un deficit fiscal de 5,7% din PIB în 2024, îmbunătăţit doar marginal faţă de 2023, şi un deficit de cont curent de 6,6% din PIB, în uşoară scădere de la 7% în 2023.

”Comisia Europeană va concluziona probabil în această primăvară că România nu şi-a îndeplinit obiectivele fiscale în cadrul procedurii de deficit excesiv, dar Moody’s se aşteaptă ca guvernul să nu anunţe măsuri suplimentare de consolidare decât după alegerile parlamentare din a doua jumătate a anului 2024”, se arată în raport.

Măsurile de consolidare pot însemna creșteri de taxe și impozite, creșterea bazei impozabile, reducerea cheltuilelilor bugetare sau o combinație între aceste tipuri de măsuri.

Alte concluzii ale raportului:

  • Ratingul Baa3 acordat de Moody’s României reflectă potenţialul puternic de creştere a economiei, susţinut de fondurile importante de la Uniunea Europeană şi de investiţii străine directe.
  • Puterea economică ridicată a pietei locale este contrabalansată de instituţii publice mai slabe, precum şi de deficite fiscale şi de cont curent ridicate, deşi acesta din urmă este finanţat în principal din surse stabile.
  • Gradul de îndatorare a guvernului României este mai puternic decât al celorlalte tări cu acelaşi rating, dar se va deteriora treptat în anii următori din cauza deficitelor fiscale ridicate şi a creşterii plăţilor de dobânzi.
  • Ratingul „a3” pentru soliditatea economică a României reflectă potenţialul puternic de creştere pe termen mediu al ţării, precum şi dimensiunea şi nivelul moderat al veniturilor bugetare.
  • Scorul „baa3” pentru soliditatea instituţiilor şi a guvernanţei echilibrează calitatea relativ slabă a instituţiilor cu scoruri moderate pentru eficacitatea politicii fiscale, monetare şi macroeconomice.
  • Punctajul „a3” pentru soliditatea fiscală echilibrează povara încă moderată a datoriei ţării şi indicatorii favorabili de accesibilitate a datoriei cu nivelul relativ ridicat al datoriei publice denominate în monedă străină.
  • Scorul pentru riscul de evenimente neprevăzute este „ba”, determinat de riscul geopolitic generat de războiul dintre Rusia şi Ucraina, cu care România are o graniţă comună, precum şi de tensiunile sporite din Republica Moldova.

T. S.