-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 2:40
No menu items!

Moody’s: Profilul R. Moldova, afectat de criza bancară, perspective economice incerte și instituții slabe

spot_img

Perspectivele volatile de creștere a PIB, incertitudinea politică, criza bancară nerezolvată și instituțiile slabe sunt câțiva dintre factorii care limitează profilul de creditare al Republicii Moldova la ratingul B3 cu perspectivă negativă, potrivit unei analize a agenției Moody’s.

Mediul politic incert din Republica Moldova și schimbările dese de guvern au determinat instituțiile financiare internaționale să oprească asistența financiară și au amânat orice acord cu FMI, ceea ce crește riscul la adresa finanțelor statului.

Poziția slabă pe lichidități a guvernului de la Chișinău este pusă la încercare și de situația economică slabă, cu un deficit fiscal în 2015 în creștere la 5,3% și cu nevoi mari pentru acoperirea datoriilor pe termen scurt prin noi împrumuturi.

Prognoza Moody’s este de scădere a PIB-ului cu aproximativ 1% în 2015, în special din cauza recesiunii din Rusia, aspect care afectează exporturile Republicii Moldova și sumele trimise de cei care muncesc acolo, ceea ce va afecta cererea internă.

Rusia este o piață importantă de export pentru Republica Moldova și sursa a 60% din remitențele muncitorilor de peste granițe.

Creșterea PIB ar trebui să-și revină în 2016 la 3%, pe baza unui mediu extern mai favorabil și al unei integrări mai aprofundate în mecanismele economice ale UE.

Pe termen mediu, se așteaptă la creșteri anuale de 4%. Totuși, importanța agriculturii pentru economia țării generează o vulnerabilitate permanentă la șocuri meteorologice.

Rezolvarea crizei politice prin formarea unui nou guvern în iulie este un progres pe linia stabilității politice. Totuși, nu este clar dacă un nou acord cu FMI poate fi găsit și implementat. Noul guvern de coaliție se bazează pe o majoritate la un singur vot în Parlament. Astfel, este foarte greu de crezut că Parlamentul va accepta toate solicitările de reforme din partea FMI, iar riscul de alegeri anticipate în 2016 crește.

Impactul crizei bancare asupra balanței bugetare este neclar încă, iar asta afectează ratingul. Până acum, nu s-au înregistrat progrese în găsirea unei soluții transparente și complete la criza declanșată la finalul anului trecut.

Scenariul de bază al Moody’s este că datoria de stat va crește cu 16 puncte procentuale, până la 41% din PIB, dar impactul ar putea fi mult mai mare. În pofida acestei incertitudini, poziția fiscală a Republicii Moldova este destul de puternică, cu o datorie de 24,8% din PIB.

Ratingul Republicii Moldova ar putea varia în funcție de următorii parametrii:

Negativ

– diviziunile politice duc la noi amânări în implementarea unui acord cu FMI, ceea ce crește vulnerabilitatea guvernului pe lichidități;

– eșecul de a rezolva criza economică

– un șoc economic, de exemplu vremea proastă care afectează culturile agricole

Pozitiv

– un acord cu FMI, care ar debloca sprijinul bugetar;

– finalul crizei bancare și introducerea unui regim de transparență și unor reguli îmbunătățite, care ar reduce riscul unor crize bancare pe viitor.

V.B.