3 C
București
joi, 23 ianuarie 2025 - 0:07
No menu items!

Moody’s: Echilibrele macro ale României se îmbunătățesc, dar creșterea economiei este sub așteptări

spot_img

moodys

Agenția americană Moody’s a cotat ratingul obligațiunilor de stat ale României cu indicativul Baa3, care reflectă consolidarea fiscală obținută în ultimii doi ani, dar și presiunea pusă de ritmul de creștere economică și de perspectivele de creștere, potrivit unui comunicat dat publicității la New York.

Divizia de investiții a companiei a transmis că perspectivele negative asupra rating-ului României reflectă creșterea mai mică a PIB-ului, în comparație cu alte state cu un rating similar, și expunerea României la contextul financiar nesigur din lume, având în vedere nevoile anuale relativ mari pentru refinanțarea datoriei.

”Moody’s afirmă că integrarea României cu economiile mai dezvoltate din Europa va genera probabil beneficii în ceea ce privește veniturile și productivitatea, pe termen mediu. Totuși, pe termen scurt, revenirea economică a României ar putea fi afectată de expunerea față de Europa, iar rata de creștere a PIB-ului va rămâne probabil mai mică decât a altor state cu rating similar, din afara regiunii, pe parcursul anului viitor”, se arată în comunicatul citat.

O altă limitare asupra rating-ului României este expunerea la volatilitatea financiară globală, din cauza dependenței externe pentru a acoperi nevoile de finanțare pentru Guvern și pentru mediul privat.

Accesul României la asistența financiară de la UE, Banca Mondială și FMI face mai suportabilă această vulnerabilitate. Acordurile multilaterale au adus claritate în privința politicilor guvernamentale, în contextul unor condiții economice și politice incerte.

Moody’s arată că România a obținut o consolidare fiscală în ultimii doi ani, în pofida instabilității politice, și a unei rate de creștere a PIB scăzute. Deficitul bugetar a scăzut la 2,9% din PIB în 2012, de la 5,6% în 2011. Revenirea exporturilor și cererea mică pe piața internă au adus un excedent de cont current în prima parte a acestui an, iar rata inflației a scăzut. Creșterea sub așteptări a economiei va tempera creșterea veniturilor la buget, punând în pericol țintele fiscale din 2013 și 2014.

 Stabilizarea rating-ului depinde de câteva elemente:

1. Continuarea consolidării fiscale;

2. Rata de creștere a PIB accelerează rămâne la niveluri înalte;

3. Schimbarea tendinței actuale a în ceea ce privește calitatea activelor bancare

 Scăderea rating-ului ar putea avea loc dacă:

1. Consolidarea fiscală și ajustarea contului curent ar intra pe o tendință negativă;

2. România ar avea o creștere economică slabă mai mulți ani, din cauza unei pierderi a competitivității internaționale.

 

Vlad Bârleanu