1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 23:17
No menu items!

Moody’s retrogradează ratingul Raiffeisen Bank România. Vezi care sunt motivele

spot_img

Calitatea activelor bancare influențează direct evaluările

BOSNIA RAIFFEISEN BANK

Agenția de rating Moody’s a retrogradat banca Raiffeisen SA România de la perspectivă stabilă la negativă pentru depozitele pe termen lung și ratingul datoriilor. Ratingul pentru depozitele pe termen lung și pentru datorii negarantate a fost menținut la Ba1.  

Indicatorul referitor la forța financiară (bank financial strength rating – BFSR) a fost confirmat la D-, echivalent cu o evaluare de bază a creditului (baseline credit assessment – BCA) de ba3.

Principala motivare pentru această retrogradare este acțiunea similară în cazul băncii-mamă Raiffeisen Bank International AG (RBI), care pe 10 octombrie, a primit perspectivă negativă pentru BFSR, evaluat la D+.

”Moody’s sugerează că există o mare probabilitate de susținere a ratingurilor de depozite și datorii ale Raiffeisen Bank SA din partea băncii-mamă. În consecință, aceste ratinguri primesc o evaluare în creștere cu două trepte, de la BCA de ba3. O eventuală retrogradare a RBI ar atrage o capacitate mai redusă a băncii-mamă de a-și sprijini filiala și va crește presiunile de retrogradare asupra ratingurilor pentru depozitele Raiffeisen Bank SA”

Moody’s, Biroul din Londra

De asemenea, este așteptată o susținere sistemică moderată, pe baza rolului important în sistemul bancar din România. Raiffeisen Bank SA deține 7,1% din totalul creditelor și 8,4% din totalul depozitelor din sistemul bancar.

Probabilitatea unui sprijin sistemic este diminuată de efectele adoptării recente a Directivei pentru Revenirea și Rezoluția Băncilor (BRRD) și a Mecanismului Unic de Rezoluție, iar noul cadru european ar putea duce la retrogradări suplimentare.

Stabilizarea perspectivei pentru Raiffeisen România ar putea fi determinată de o mișcare similară în privința RBI. De asemenea, BFSR s-ar putea aprecia în condițiile îmbunătățirii calității activelor.

Vlad Bârleanu