Zona Euro beneficiază de prețurile mai mici ale țițeiului și de un curs mai mic al monedei comune
Creșterea puternică a economiei SUA și stabilizarea condițiilor de finanțare vor ajuta economia mondială să crească la un ritm mai bun anul viitor, după o creștere ponderată în 2015, iar tendințele divergente dintre marile economii se vor accentua, potrivit unui raport al agenției de rating Moody’s.
Rata medie a creșterii în 2015 pentru G20 (grupul economiilor celor mai dezvoltate) este estimată la 2,8%, ulterior la 3% în 2016.
Tendințele divergente cele mai relevante sunt între state care s-au consolidat în ultimii ani – precum SUA și India – și state care sunt vulnerabile la șocuri negative, precum Brazilia, Africa de Sud și Turcia.
În SUA, este așteptată creșterea dobânzilor, după câțiva ani de QE – quantitative easing. În Zona Euro, o astfel de politică de relaxare monetară tocmai a început în această primăvară. Consecințele cele mai importatne vor fi modificările din fluxurile de capital și volatilitatea cursului valutar. State precum Turcia și Africa de Sud sunt cele mai vulnerabile la un dolar puternic și la inversarea fluxurilor de capital care derivă de aici.
Un euro mai slab și prețurile mai mici la petrol vor da un impuls economiei din Zona Euro, cu o estimare de creștere de 1,5% pentru 2015 și 2016. Principalul risc îl reprezintă ieșirea Greciei din uniunea monetară. Zona Euro este principala piață de export pentru România, cu o pondere de peste două treimi.
V.B.