Situația filialei Raiffeisen Bank International a justificat această măsură
Agenția de rating Moody’s a pus sub supraveghere în vederea unei posibile retrogradări calificativele pentru datoriile şi depozitele pe termen lung ale Raiffeisen Bank SA, în prezent evaluate la Ba1, ca urmare a coborârii ratingurilor similare ale băncii mamă, Raiffeisen Bank International (RBI).
”Punerea sub supraveghere a ratingurilor Raiffeisen Bank reflectă posibilitatea ca îmbunătăţirea cu o treaptă survenită pe fondul aşteptărilor privind un posibil sprijin financiar din partea băncii mamă să fie eliminată, în situaţia în care ratingul de soliditate financiară al băncii austriece va fi retrogradat din nou”, potrivit unui comunicat al agenţiei.
Calificativele acordate pentru depozitele şi datoriile pe termen lung ale băncii austriece RBI au fost retrogradate pe 23 decembrie de la A3, la Baa1. De asemenea, ratingul care măsoară soliditatea financiară a băncii austriece a fost coborât la de la D+ la D. Cele trei calificative au fost puse sub supraveghere în vederea unei noi retrogradări.
În cazul subsidiarei din România, Moody’s a confirmat calificativul pentru soliditatea financiară la D-, cu perspectivă stabilă, precum şi calificativele pentru datoriile pe termen scurt.
Calificativul privind situaţia financiară al Raiffeisen Bank continuă să fie sprijinit de numărul mare de depozite atrase de la clienţi, de capitalizarea satisfăcătoare şi de calitatea activelor, superioară mediei de pe piaţa bancară din România.
Agenția arată că gradul de dependenţă financiară al Raiffeisen Bank de banca-mamă este limitat, de numai 0,3% din activele totale şi 9,4% din paive, însă o posibilă deteriorare a situaţiei Raiffeisen Bank International s-ar putea reflecta asupra operaţiunilor din România.
Moody’s apreciază că aceste riscuri au fost deja încorporate în ratingul de credit al Raiffeisen Bank, care este mai mic decât cel al băncii mamă.
Raiffeisen Bank este deţinută în proporţie de 99,9% de Raiffeisen Bank International. Banca austriacă a raportat, pentru primele nouă luni ale anului, un profit după taxe în România de 81 milioane euro, în stagnare faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut.
RBI este divizia internațională a băncii austriece Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG. RBI are filiale în România, Ucraina, Rusia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Croația, Cehia, Slovacia și Slovenia.
Situația RBI este una dificilă în condițiile unei economii în scădere în Ucraina și Rusia și ale unor politici guvernamentale ostile în Ungaria.